Julínek: Na zubní plomby budou pacienti připlácet

Brno - Pacienti by si časem mohli připlácet na plomby. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek to připustil na dnešním sjezdu České stomatologické komory. Ta prosazuje, aby lidé platili za zubní výplně hotově v ordinaci namísto úhrady zdravotních pojišťoven. Julínek míní, že má komora pravdu, o novém systému s ní nyní jedná, přednost ale mají jiné reformy.

Stomatologové by chtěli platby od pacientů už od ledna 2009. Hlavním přínosem tohoto kroku by podle nich bylo zvýšení motivace pacienta, aby se lépe staral o svůj chrup. To by snížilo frekvenci jeho návštěv v ordinaci a alespoň částečně přispělo k řešení nedostatku zubařů. Děti a některé další skupiny pacientů by od placení byly osvobozeny. Podle Julínka je teď ale potřeba zaměřit se na jiné reformy. S tím komora souhlasí a ministra v jeho plánech podporuje, i když oficiální podporu mu nejspíš nevyjádří. „Chceme zůstat nepolitičtí,“ vysvětlil prezident komory Jiří Pekárek.

Julínek si na sněmu postěžoval na všudypřítomnou kritiku práce jeho resortu, zejména ze strany České lékařské komory a odborů. V Brně se s ní však dnes nesetkal. Sněm se nesl ve velmi poklidném duchu. Na obě strany směřovala především chvála. Ministr zmínil například dobrou spolupráci s komorou v dětské prevenci. Stomatologové jsou připraveni jednat, na rozdíl od jiných oborových komor, uvedl ministr v narážce na Českou lékařskou komoru, která jeho práci dlouhodobě kritizuje. Její představenstvo tento týden vydalo výzvu vládě k zastavení zdravotnické reformy.

Zubní lékaři naopak změny, které ministerstvo plánuje, vítají. Nevadí jim třicetikorunové poplatky ani jiné novinky. Vyzvali Julínka, aby nepřipustil výjimky ve vybírání poplatků. Jedna výjimka vyvolá další, uvedl jeden z lékařů.

V Česku je přes 7000 zubařů. Problém vidí v tom, že do oboru přichází málo absolventů, zubaři stárnou. Pětina zubařek a devět procent zubařů je ve věku 50 až 54 let a jen o něco méně jich je ještě starších. Mladí do 29 let tvoří necelá čtyři procenta.