Julínek: Pro debatu s akademickou obcí je tu otevřený stůl

Olomouc - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek přijel do Olomouce obhajovat nový zákon o univerzitních nemocnicích. Diskuse, kterou vedl na půdě lékařské fakulty, byla věcná a bez výrazných emocí. Vedení univerzity i fakultní nemocnice se shodla na tom, že debata byla pro všechny zúčastněné přínosem.

„Chceme zabránit šíření fám, které se objevily po reakci akademických senátů, které najednou zjistily, že se připravuje zákon o univerzitních nemocnicích,“ uvedl Julínek s tím, že do Olomouce přijel vysvětlit změny, které nastanou od ledna příštího roku, a zároveň si vyslechnout názory lékařů a pedagogů.

Ti se obávají především plánovaného převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti. Domnívají se, že následkem bude zhoršení kvality výuky i poskytované péče. Minulý týden akademický senát Univerzity Karlovy v této souvislosti dokonce připustil, že výuku v případě, pokud Julínek transformaci nemocnic dotáhne do konce, zastaví.

Debata přinese odpovědi 

Olomoučtí účastníci setkání se shodují, že příjezd ministra byl dobrý nápad. V diskusích je podle nich třeba dále pokračovat, jedině tak je možné řadu odborných dotazů zodpovědět. „Odpovědi na otázky řadu lidí uklidnili, že nejde o privatizaci, že se nechystá nic, co by mohlo ublížit, spíše naopak,“ shrnul setkání ředitel olomoucké fakultní nemocnice Radomír Maráček.

Julínek také znovu připustil svou připravenost k dalšímu dialogu, neboť předloha zákona podle jeho slov nemá ještě definitivní podobu a ministerstvo zdravotnictví je připraveno o ní ještě jednat. Nebrání se ani dalším debatám s akademickou obcí. „Nabízíme tuto možnost, a vysíláme signál i dalším senátům, že je tu otevřený stůl,“ řekl.