Policie obvinila dvojici z pašování kokainu do Česka

Praha - Policisté z Národní protidrogové centrály obvinili Slovenku a Čecha z toho, že najímali kurýry k pašování kokainu z Argentiny a Brazílie do evropských zemí včetně České republiky. Kriminalisté sledovali podezřelý pár rok, zadrželi je letos v květnu. Zajistili také drogy v hodnotě 18 milionů korun, které by se po rozředění mohly prodat až za 72 milionů korun. Soud už na oba členy mezinárodního gangu uvalil vazbu. Oběma hrozí až 15 let vězení.

Mezinárodní gang, k němuž dvojice patřila, působil v Česku, Británii, Brazílii, Argentině a Nizozemsku. Společně s dalšími lidmi, kteří pocházeli z Nigérie, najímali kurýry, kteří za slíbenou odměnu v řádu desítek tisíc eur odlétali z Nizozemska do Argentiny a Brazílie, odkud v zavazadlech pašovali vždy několik kilogramů kokainu zpět do Evropy.

V říjnu 2006 se tři takto najatí Češi pokusili propašovat více než tři kilogramy drogy na letišti v argentinském Buenos Aires, kde je ale zadržela tamní policie. V současnosti si všichni tři odpykávají dlouholeté tresty v argentinském vězení. Zadržená žena je podezřelá i z vyslání dalších Čechů, které policie přistihla v Evropě s několika kilogramy kokainu.

Vydáno pod