V Praze se nebude pít na Karlově a Tylově náměstí

Praha - Rada Prahy 2 se rozhodla zakázat pití alkoholu na veřejnosti na Karlově a Tylově náměstí. Podle návrhu bude popíjení zapovězeno také v blízkých ulicích. Návrh radnice odešle Magistrátu hlavního města Prahy, který už chystá obecnou vyhlášku o omezení pití alkoholu na veřejných prostranstvích.

Představitelé úřadu si ale nedělají iluze o tom, že problém vymizí. Předpokládají, že počet určitých míst, na kterých bude popíjení zapovězeno, se časem rozšíří. Problémovými místy ve druhé městské části se staly parky, kde alkohol popíjejí hlavně bezdomovci.

Prostranství do vyhlášky navrhují jednotlivé radnice, plošný zákaz není ze zákona možný. Například Praha 1 si přeje, aby bylo pití alkoholických nápojů zapovězeno na Staroměstském náměstí, na Jungmannově náměstí, na Uhelném trhu, na Havelském náměstí, u stanice metra Národní a na Kampě. Zákaz by se měl rozšířit i na aplikaci zakázaných drog.

Zároveň s omezením pití alkoholu na konkrétních místech bude platit plošná vyhláška pro celou Prahu, zakazující pít v okolí školních a zdravotnických zařízení, zastávek metra a přístřešků MHD.

Omezení, která popíjení na některých veřejných prostranstvích zakazují, hodlá schválit několik dalších měst v Česku. Vyhlášku poprvé loni zavedli v Ústí nad Labem, kde zatím řešili 450 případů a zákaz se prý velmi osvědčil. 

Za jeho porušení může policie uložit pokutu až 1 000 korun. Ústavní soud dříve podobné normy rušil. Ministerstvo vnitra ale vyhlášku letos posvětilo a oznámilo, že ji nebude pozastavovat ani ji rozporovat.

V Praze 2 chystají i další omezení. Chtějí zrušit 29 heren a restaurací, kde se provozují výherní hrací automaty, kterých je v městské části, ale i v celé Praze, neúnosné množství. Herní prostory na sebe nabalují patologické jevy, například kriminalitu a chorobné hráčství, herny navíc hyzdí ulice. Tento zákaz by měl platit od července.