Rada postižených odmítá Julínkovy reformy zdravotnictví

Praha - Národní rada zdravotně postižených odmítá reformy zdravotnictví v podobě, jak je navrhuje ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Shodli se na tom účastníci dvoudenního shromáždění, které se koná dnes a zítra v Praze. Hlavní prioritou Rady do budoucna je prosadit zákon o ucelené rehabilitaci a využít předsednictví Česka EU ke zjednodušení cestování postižených lidí po Evropě.

Rada měla také na programu volbu nového vedení. Post předsedy obhájil na další čtyři roky Václav Krása. „Polatky lidi, jejichž jediným příjmem je důchod, velmi zatěžují. Řekl bych, že je to nestandardní,“ uvedl Krása.

Postižení chtějí prosadit zákon o ucelené rehabilitaci, tedy aby fungoval jednotný systém, kde by člověk, kterému se stane úraz, byl vyléčen, rehabilitován, případně rekvalifikován a mohl získat práci a bydliště.

Podle Krásy musejí postižení při cestách do zahraničí často překonávat řadu bariér a předpisů, které brání jejich volnému pohybu přes hranice. To chce Rada do budoucna změnit.

Národní rada osob se zdravotním postižením ČR vznikla v roce 2000. Sdružuje přes sto organizací handicapovaných lidí, jejichž zájmy hájí a prosazuje. Usiluje o změny zákonů, funguje jako poradní orgán vládního výboru pro zdravotně postižené a snaží se spolupracovat se samosprávami.