Další přechody přes hranice budou otevřeny na Karlovarsku

Karlovy Vary - Další tři oficiální hraniční přechody s Německem budou v příštích třech měsících otevřeny v Karlovarském kraji. Všechny budou moci využívat nejen pěší, ale i automobily do maximální hmotnosti 3,5 tuny. Tedy hlavně osobní vozy a malá užitková vozidla. Dva z přechodů vznikly na Chebsku, jeden pak na Sokolovsku. V regionu výrazně zjednoduší regionální dopravu, uvedl náměstek hetmana Jan Zborník.

V červnu bude zahájen provoz na přechodech mezi Bublavou a Klingenthalem na Kraslicku. Hranici začnou automobily přejíždět také u Hranic na Ašsku. K otevření je připraven i přechod z Doubravy do německého lázeňského města Bad Elster. „Tady však není dosud jasné, jestli nebude jen pro linkové autobusy, protože tato silnice je blízko lázeňského centra a velký nárůst dopravy není žádoucí,“ uvedl Zborník.

Hraničního přechodu pro osobní automobily se v srpnu dočkají také v Lubech u Chebu, a to směrem do Wernitzgrünu. Úprava této trasy byla kvůli špatnému stavu silnice nejnákladnější. Kraj investuje kolem 15 milionů korun. Propojení do Německa umožní rozvoj oblasti z hlediska podnikání i cestovního ruchu, řekl Zborník. „Náklady na úpravu ostatních přechodů představují celkem mezi dvěma až třemi miliony korun,“ poznamenal.

Letos byl už otevřen pro osobní automobily přechod z Hranic do Ebmathu a mezi Potůčky a Johanngeorgenstadtem. Kraj dále zahájil přípravu přechodu mezi Mýtinou na Chebsku a německým Neualbenreuthem. Tato akce je velmi náročná a vyžádá si nejdříve posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Pokud dojde na její realizaci, bude i jedna z nejnákladnějších. „Komunikace přijdou asi na 235 milionů korun. Stavbu bychom měli hradit společně s německou stranou,“ dodal Zborník.

O lepší silniční propojení s Německem, které by navázalo na další dopravní infrastrukturu v Česku, neusiluje jen Karlovarský kraj, ale i sousední Sasko. Za klíčovou komunikaci v těchto strategických plánech považuje německá strana například silnici označovanou jako B93 směřující přes Krušné hory z Cvikova do Karlových Varů.