Část zelených navštívila aktivisty Greenpeace na radarové kótě

Míšov (Plzeňsko) - Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková, první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová a další členové zelených dnes navštívili aktivisty hnutí Greenpeace, kteří už víc než měsíc tráví na radarové kótě 718 v Brdech. Přišli tam hlavně proto, aby jim vysvětlili, že ministři zelených, kteří ve vládě zvedli ruku pro radar, nerespektovali většinové stanovisko strany, vysvětlila návštěvu Kuchtová. Jakubková byla dalším poslancem, který se za aktivisty na kótu vydal. Zatím je tam navštívili jen sociálnědemokratičtí poslanci.

„Zelení rozhodně nechtějí suplovat ekologické aktivisty a také blokovat kótu. Naším hlavním cílem je seznámit Greenpeace velmi podrobně s tím, jaké stanovisko má Strana zelených, protože ten dojem je opravdu zkreslený po hlasování ministrů a po televizní besedě v Borovně s Martinem Bursíkem,“ tvrdí Kuchtová.

Bursík nehájí většinové stanovisko

Kuchtové se především nelíbí, že zatímco oficiální usnesení strany je proti radaru, z hlasování a vyjádření některých členů zelených to není zřejmé. Vysvětlování těchto rozporů je pak podle Kuchtové velmi těžké.

Jedním ze základních principů zelených je podle ní to, že strana vždy nechává zaznít i menšinové názory a respektuje je, potom se ale předpokládá, že oficiální zástupci strany, funkcionáři, poslanci a ministři by měli respektovat většinové stanovisko. „Já tedy vzkazuji našemu předsedovi, že chápu, že může mít stanovisko pro radar, má na to právo, ale nesmí ho vydávat za stanovisko Strany zelených. Stanovisko strany je jiné,“ zdůraznila Kuchtová.

Hlasování zelených nejspíš nebude jednotné

Ona ani poslankyně Jakubková si netroufají odhadnout, jak v parlamentu hlasování o radaru dopadne a jak budou hlasovat poslanci za zelené. „Já pro ten radar ruku zvedat nebudu,“ slíbila Jakubková. Podle Romana Černíka z plzeňské krajské organizace zelených je radar natolik důležitá věc, že by lidé o ní měli hodně vědět, ale také se podílet na rozhodnutí. Krajští zelení pomáhali s několika místními referendy.

Zelení se na kótu vydali nejen vysvětlovat svoje stranická stanoviska, chtěli si také prohlédnout přírodu v místě. Podle některých ujištění sice prý výstavba základny přírodu nijak zásadně nepoškodí, někteří přírodovědci se naopak obávají velkého poškození fauny a flóry.