V Berlíně se koná mezinárodní letecká výstava ILA 2008

Berlín - V Berlíně se v těchto dnech koná mezinárodní výstava ILA 2008 známější jako Berlin Air Show. Na letišti Schönefeld si teď dávají dostaveníčko příznivci letadel a letecké a kosmické techniky. Tento veletrh se koná jednou za dva roky už od roku 1909. Předchozí ročník byl označen za vůbec nejúspěšnější v historii, ten letošní se ho rozhodně snaží překonat.

Německo celkově zvyšuje svoji leteckou produkci, tím pádem rostou zisky a rozvíjí i svůj kosmický průmysl. Na veletrhu jsou ovšem k vidění i slavné historické modely. V letu se návštěvníkům představily například slavné letecké modely letounů Messerschmitt 109 a 262.

Největším zahraničním účastníkem je stejně jako každý rok Rusko, které na veletrhu představuje především vojenskou techniku. Letos předvádí nástupce kosmických raket Proton, to znamená řadu Angara. „Pomocí takové stavebnice můžete udělat nosnou raketu, podle toho, jak těžký máte satelit a kam jej potřebujete vystřelit,“ vysvětluje výhody nového systému letecký publicista Martin Velek.

Evropská kosmická agentura představuje některé své výrobky veřejnosti. Například kryogenní motory byly předváděny návštěvníků rozřezané, aby mohli vidět, jak složitá jsou to zařízení.