Sociální demokraté převezmou řetězovou hladovku proti radaru

Praha - Sociální demokraté se chtějí připojit k hladovce Jana Tamáše a Jana Bednáře proti radarové základně v Česku. Na programové konferenci strany v Pardubicích to řekl bývalý ministr zahraničí Jan Kavan s tím, že už ví o několika desítkách lidí ze strany, kteří chtějí být symbolicky jeden den bez jídla.

Zatímco aktivisté Jan Tamáš a Jan Bednář už hladoví 21 dní, sociální demokraté chtějí držet hladovku jednodenní. Podle návrhu Jana Kavana si ji budou jednotliví členové předávat až do letního nebo podzimního hlasování o radaru v poslanecké sněmovně. Potvrdil to i šéf strany Jiří Paroubek v dnešních Otázkách Václava Moravce s tím, že ale o termínu zahájení hladovky neví. „Myslím, že by to mohlo být od začátku příštího týdne.“

Tamáš s Bednářem to přivítali, zároveň ale říkají, že to není nápad ČSSD. Už před dvěma týdny se prý domluvili s různými známými osobnostmi. Každý by symbolicky nejedl 24 hodin. „Ti, kdo by tu hladovku drželi, by byli z řad umělců, bývalých disidentů, sportovců, vědců, představitelů akademické sféry a samozřejmě i těch politiků,“ uvedl Tamáš.

Kdy aktivisté svůj protest ukončí a kdo místo nich začne hladovět jako první, zatím jasné není. Tamáš s Bednářem to oznámí na pondělní tiskové konferenci.