Žena, která nechala zabít manžela, dostala 14 let

Brno - Čtrnáct let za mřížemi stráví Veronika Janků, která před dvěma lety nechala zavraždit svého o třicet let staršího manžela. Rozhodl o tom brněnský krajský soud. Janků se na vraždě domluvila přes svou kamarádku Michaelu Papučíkovou se dvěma Ukrajinci, protože se chtěla dostat k manželově bytu a následně ho prodat. Papučíková dostala trest dvanáct let, její přítel Ihor Kuzmenko čtrnáct let. Druhý komplic utekl za hranice.

Nájemným vrahům Janků nabídla sto tisíc korun. Ti jejího dvaapadesátiletého manžela nejprve opili, zbili a nakonec svrhli z mostu na frekventovanou čtyřproudou silnici ve Sportovní ulici, kde zahynul.

Janků pracovala pod jménem Sabina jako společnice v jednom z brněnských pánských podniků. Seznámila se v něm s tanečnicí Papučíkovou alias Laurou. „Už ji (manžel) nebavil. Měla ho dost. Říkala, že by (po vraždě) zdědila byt. Z toho by pak měla peníze,“ uvedla po svém zadržení Papučíková.

V den vraždy vyrazila údajně Janků s partnerem na sklenku alkoholu. Když jej opila, napadli podle policie oběť cizinci. Jeden z nich pak prý muže svrhl z mostu na silnici.

Nejprve byla smrt muže vyšetřována jako nešťastná náhoda. Pak ale specialisté z Útvaru odhalování organizovaného zločinu zjistili, že pád z mostu nebyl smrtelný a muž zahynul v důsledku zranění způsobeného neznámými útočníky.