Ve sporu Benešové s představiteli justice vypovídali další svědci

Praha - Výpověďmi svědků a čtením důkazů dnes u středočeského krajského soudu pokračovalo projednávání sporu mezi stínovou ministryní spravedlnosti ČSSD a někdejší nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou a vysokými představiteli justice. Českobudějovický žalobce Petr Dušek například vypověděl, že se s ním na přelomu loňského května a června sešel v Táboře náměstek nejvyšší státní zástupkyně Karel Černovský a náměstek pražského vrchního žalobce Libor Grygárek. Údajně s ním projednávali případné předání kauzy Jiřího Čunka do jižních Čech. Skupina kolem Vesecké naopak před soudem dokazovala, že schůzky s kauzou neměly nic společného.

Dušek uvedl, že případná delegace vyšetřování lidoveckého předsedy se měla uskutečnit kvůli podnětu Čunkova obhájce pro podjatost. Podle žalobce se tato situace často nestává. Většinou se podle něho rozhodne o podjatosti a teprve pak se hledá okres, kam kauzu přidělit. Uvedl také, že Grygárek sdílel jeho stanovisko, že by se kauza měla vyřešit na Moravě.

Setkání prý byla jen přátelská

Vesecká i Němec se dnes vyjádřili k předchozí výpovědi ostravské krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové. Ta mimo jiné uvedla, že po ní místopředseda Nejvyššího soudu (NS) Pavel Kučera požadoval, aby protahovala trestní řízení v Čunkově případu. Popsala schůzky, kterých se kormě Kučery většinou účastnili i Vesecká a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec a na kterých se o kauze lidoveckého předsedy mluvilo. Označila je za nestandardní. Na jedné z nich jí podle jejích slov Kučera řekl, že „nezávislost justice musí ustoupit politickým zájmům“.

Vesecká s Němcem řekli, že ke schůzkám docházelo kvůli přátelským vztahům mezi všemi účastníky. Setkání podle nich nebyla nestandardní, ani utajovaná. Důvodem jejich konání prý nebyla Čunkova kauza. Ta byla podle nich jedním z více témat, o kterých se hovořilo. „Smyslem bylo konzumovat jídlo, rozhodně ne, řešit kauzu Čunek,“ řekla Vesecká.

Vesecká popřela, že by Kučera požadoval po Andělové, aby kauzu Čunek protahovala. Andělová podle ní k tomu ani neměla prostředky. Vesecká i Němec také shodně odmítli, že by Kučera na poslední schůzce prohlásil, že justice musí ustoupit politickým zájmům. Exministr navíc poslední schůzku označil za „hospodské tlachání“.

Vesecká a lidé, kteří Benešovou zažalovali po ní v případě, že u soudu uspějí nechtějí finanční odškodnění, ale veřejnou i soukromou omluvu.

Vydáno pod