Za první dva červnové dny zemřelo na silnicích čtrnáct lidí

Praha - První dva červnové dny letošního roku si vyžádaly čtrnáct obětí na lidských životech. Už během května zemřelo 78 lidí, což je nejvíce obětí za letošní rok. Letos je průměrný počet úmrtí při dopravních nehodách 2,2 oběti na den. Vyplývá to z předběžných policejních statistik. Podle dopravního experta Stanislava Humla může za nárůst smrtelných nehod zvyšující se neukázněnost řidičů a omezené možnosti dopravní policie.

„Už mi začínalo připadat, že bodový systém účinkuje, že se už lidé uklidnili,“ řekl Huml. „Že by policie nebyla vidět, říct nemůžu. Trochu už vidět je, i když stále si myslím, že početní stavy na straně dopravní policie nejsou na takové úrovni, jaká by byla potřeba,“ dodal expert s tím, že množství policistů odchází ze služby.

V prvních dvou dnech loňského června si dopravní nehody vyžádaly dvakrát méně obětí než letos. Počet nehod byl přitom letos o 219 nižší, policisté jich za neděli a pondělí evidovali 811. Také v květnu se letos snížil oproti loňskému roku počet havárií, přibylo ovšem obětí.

„Já jsem optimista. Vážně si myslím, že díky tomu, že se lidé zase začínají trochu informovat o tom, kolik už jich je bez bodů a bez řidičských průkazů, že to snad zapůsobí jako prevence,“ domnívá se Huml. Bodový systém považuje za správný. Podle Humla je pouze otázkou času, kdy začne skutečně působit.

Podle informací Ústředního automotoklubu (ÚAMK) ČR vyplývá z předběžných mezinárodních srovnání, že závažnost nehod je v Čechách jedna z nejvyšších v Evropě. Na českých silnicích umírá zhruba dvakrát více lidí než například v Nizozemsku, Švédsku a ve Švýcarsku.

V návaznosti na tento nepříznivý vývoj připravila Policie ČR na následující dny celou řadu rozsáhlých dopravně-bezpečnostních akcí v jednotlivých regionech, které mají dopravu zklidnit, uvádí zpráva Infoservisu ÚAMK.