Tři muži získali ocenění za záchranu devatenáctileté dívky

Nový Jičín - Ocenění gentleman silnic získali tři muži za záchranu devatenáctileté dívky, která začátkem dubna zůstala zaklíněná v havarovaném automobilu. Jen krátce po havárii Škody Octavia přispěchali na pomoc řidiči i devatenáctileté dívce policista, záchranář a podnikatel. Díky jejich rychlé a také odborné pomoci dívka s nadvakrát zlomenou páteří přežila a už dělá první kroky.

Nehoda se stala 12. dubna okolo osmé večer. Devětadvacetiletý řidič se vysokou rychlostí řítil po čtyřproudé silnici na okraji Nového Jičína. Při sjezdu do centra města ale dostal smyk a vůz narazil do sloupu veřejného osvětlení. „Náraz byl tak silný, že sloup vyvrátil i s hlubokým betonovým základem,“ popsala srážku mluvčí novojičínské policie.

Neuvěřitelným štěstím bylo, že jen několik minut kolem projížděl policista mimo službu Jaromír Stecula, jeho švagr Jaroslav Třečák. Těsně po nich přijel i profesionální záchranář Miroslav Sklenovský. „Důležité bylo tu dívku okamžitě dostat ven, protože selhávaly životně důležité funkce. Přestávala dýchat, došlo k zástavě dýchacího aparátu,“ dodává Sklenovský.

Řidič, který měl v krvi více než půldruhé promile alkoholu, nakonec svým zraněním podlehl. Dívka prodělala operaci páteře a nyní je v Hrabyňském rehabilitačním ústavu. „Začala chodit, takže momentálně se pohybuje s berlemi, ale chodí,“ říká matka dívky Helena Šimíčková.

Ocenění Gentleman silnic uděluje od roku 2004 společně s Policií ČR Česká pojišťovna. V České republice bylo už uděleno 40 ocenění.

Vydáno pod