Ředitel Národní knihovny bude kandidovat do Senátu

Praha - Vlastimil Ježek se chystá v podzimních senátních volbách kandidovat v Praze 9 do horní parlamentní komory za lidovce. Oznámil to dnes spolu se šéfem KDU-ČSL Jiřím Čunkem na tiskové konferenci ve sněmovně. Lidovci mu poté věnovali základní kámen na stavbu budovy Národní knihovny. Čunek už před pár dny řekl, že se zasadí o to, aby vláda ve státní pokladně chybějící prostředky na knihovnu našla. Na Ježkově kandidatuře se shodl celostátní výbor KDU-ČSL.

„Mám za sebou víc než rok, ve kterém jsme právě díky pražské politice nepostoupili ani o píď,“ uvedl Ježek a dodal, že si nemyslí, že by záměru postavit na Letné knihovnu mohla jeho kandidatura do Senátu za lidovce uškodit. Do strany se podle svých slov vstoupit nechystá.

Spory o výstavbu nového objektu Národní knihovny se táhnou už přes rok. Týkají se financování, pozemku i regulérnosti soutěže, z níž vzešel návrh architekta Jana Kaplického. Premiér Mirek Topolánek a ministr kultury Václav Jehlička už dříve uvedli, že na výstavbu nejsou peníze.