O antidiskriminační normě se nerozhodlo, její osud je nejistý

Praha - Sněmovna dnes o antidiskriminačním zákonu navzdory původním plánům nehlasovala. Zdá se, že osud normy, kterou vetoval prezident Václav Klaus, je po dnešku nejistý. Sociální demokraté pro ni nyní nechtějí hlasovat, což by mohlo znamenat, že v dolní komoře nebude potřebných 101 hlasů k překonání Klausova veta a ke schválení zákona. S opozicí hlasovali tři poslanci ODS - Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec. Tito tři zákonodárci opozici pomohli i dalším případě - při odložení projednávání návrhu na majetkové vyrovnání s církvemi.

Tuto skutečnost projednával na své mimořádné schůzi poslanecký klub ODS. „Řešil se problém, že si tři lidé bez varování hlasují, jak chtějí, a to je závažný koaliční problém. Ptáme se, jestli jsou čtvrtým koaličním partnerem, nebo jestli ještě jednají s námi,“ popsal schůzku poslanec Marek Benda. „Byl to pohled na to, jaké oprávnění jednotlivce je bourat práci kolektivu. Řada lidí vyjadřovala velké rozzlobení na stav, kdy naši kolegové hlasují s komunisty a socialisty,“ dodal jeho stranický kolega a šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Zákon na ochranu před diskriminací měla mít Česká republika už při svém vstupu do EU. Na jeho přijetí čeká jako poslední stát sedmadvacítky. Kdyby ho dolní komora neschválila, republice by asi hrozila žaloba a pokuta od Evropské komise.

Klaus zákon považuje za zbytečný, kontraproduktivní a nekvalitní. „Neobsahuje nic, co by bylo pro české právo zásadně nové. Většinu věcí, které jsou v zákoně uvedeny, již obsahují stávající právní normy,“ uvedl již dříve. Klausův skeptický postoj sdílejí i někteří občanští demokraté. Lidé kolem Vlastimila Tlustého nechtějí pro normu hlasovat. „My jsme k tomu své výhrady avizovali … já jsem řekl, že nebudu hlasovat proti panu prezidentovi,“ řekl Tlustý.

Antidiskriminační norma byla dnes vpodvečer již těsně před hlasováním, Marek Benda ale navrhl odložit rozhodnutí o týden. Opozice však byla proti a s odkladem nesouhlasili ani Tlustý a další dva občanští demokraté - Juraj Raninec a Jan Schwippel. Návrh posunout tento bod o týden tedy neuspěl. Tluchoř ale vzápětí požádal o přestávku na jednání klubu, schůze dolní komory byla přerušena a k hlasování o samotném zákonu se tak poslanci nakonec stejně nedostali.

Původně se zdálo, že antidiskriminační norma by mohla být znovu, tak jako při prvním hlasování v březnu, schválena hlasy většiny koaličních poslanců a některých sociálních demokratů. Socialisté ale svůj postoj přehodnotili a pro zákon již teď hlasovat nehodlají.

Jde o reakci na koaliční plány na změny ve složení sněmovních výborů. Podle místopředsedy klubu ČSSD Davida Ratha má totiž vládní tábor v úmyslu sesadit jeho a Bohuslava Sobotku z funkcí předsedů zdravotního, respektive rozpočtového výboru.

Antidiskriminační zákon má pomoci zajistit rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či například sociálním výhodám bez ohledu na věk, rasu, národnost, sexuální orientaci, zdravotní postižení, pohlaví, náboženství a světový názor.

Vydáno pod