Kamiony na D1 bude měřit váha zabudovaná ve vozovce

Praha - Ředitelství silnic a dálnic nainstalovalo na 34. kilometru dálnice D1 váhu, která je zabudována přímo do vozovky a jejíž pořizovací cena je téměř pět milionů korun. Systém takzvaného vážení za jízdy je opatřen čtyřmi kamerami a bude určovat jak celkovou hmotnost, tak zatížení na jednotlivých nápravách a kolech, změří rychlost a ještě zaznamená registrační značku auta.

Nová váha by měla zlepšit dodržování silničních předpisů. „První zabudována váha bude především chránit pražský okruh před přetíženými kamiony. Získaná data by pak kromě Ředitelství silnic a dálnic mohli využívat i celní správa a dopravní policisté,“ vysvětluje Tomáš Juřička, ředitel firmy Cross.

Informace z váhy bude dostávat dopravní policie, která bude kamiony odklánět a pak ještě dojde ke statickému převážení. Sdružení automobilových dopravců ale namítá, že statickým váhám se dá lehce vyhnout po jiných silnicích a na dálnicích většinou přetížený kamion nenajdete. „Možná nám připadá, že to jsou zbytečně investované peníze, protože přetížené kamiony jsou lesní, stavební a ty tudy skoro nejezdí,“ předkládá své stanovisko Martin Felix, tiskový mluvčí ČESMAD.

Pro Ředitelství silnic a dálnic je váha na D1 jen prvním krokem k celistvějšímu systému. „Rádi bychom rozšířili tyto váhy na dálnice, rychlostní silnice a silnice první třídy,“ předkláda plány Ředitelství jeho mluvčí Martina Vápeníková.

Nová váha na D1 bude fungovat od září. Zanedlouho přibude další, tentokrát na pátém kilometru ve směru na Prahu na dálnici D8.