Výletní vlaky nevyjedou na trať mezi Děčínem a Oldřichovem u Duchcova

Ústí nad Labem - Výletní vlaky, které měly začít letos v létě jezdit po historické trati mezi Děčínem a Oldřichovem se nakonec do provozu nedostanou. Obce podél trati, chtěly v letních měsících pořádat víkendové jízdy. Obnovený provoz, který byl přerušen loni v prosinci, měl trať zachránit. Jízdy ale nakonec zakázal majitel kolejí, Správa železniční dopravní cesty. Podle ní jsou některé úseky ve špatném technickém stavu.

Zákaz jízd vyhovuje podle telnického starosty především děčínské radnici. Ta uvažuje o tom, že by po nevyužívané trati vedl nový silniční přivaděč do Děčína. „Nejde o žádný zákaz jízdy, ale o výluku úseku trati z důvodů nutné opravy,“ brání rozhodnutí Správy silnic a železnic její zaměstnanec Jan Komárek.

Starostové, kteří chtějí, aby dálniční přivaděč nevedl koridorem trati, měli jasnou taktiku, dokud se jezdí, nikdo koleje nevytrhá. Vlaky na trať už vyjely letos na jaře, naposledy si je obce objednaly uplynulou sobotu.

Správci koleji odmítají, že by současná výluka měla být předzvěstí zrušení trati. Připouštějí ale, že její budoucnost je nejistá. Podle správců kolejí je plán starostů nereálný. Peníze z provozu několika výletních vlaků těžko zaplatí potřebné opravy na trati.