Testy Pandurů přeci jen začnou ještě před prázdninami

Praha - Podle náměstka ministryně obrany Martina Bartáka by transportéry Pandur mohly začít být testovány ještě v červnu. Původní květnový termín byl přitom nedávno posunut na neurčito, protože ministerstvo se nemohlo dohodnout na podobě zkoušek s dodavatelskou firmou Steyr. Testy bude mít na starosti zřejmě šternberský vojenský opravárenský podnik. Paralelně s testováním budou obě strany pracovat na případném novém kontraktu, podotkl Barták.

Červnový termín vyplynul z Bartákova odhadu, že některé dosud otevřené otázky by mohly být vyřešeny příští týden. I když budou současně s testy zahájena jednání o nákupu vozidel, rakouská zbrojovka Steyr je ještě letos dodat zřejmě nestihne. Nasvědčuje tomu i přesun šesti miliard korun, které má armáda k dispozici na nákup transportérů, do rozpočtu na rok 2009.

V souvislosti s neustálým odkládáním dodávky vyjádřili někteří politici, například předseda branně-bezpečnostního výboru Jan Vidím, obavy, aby opětovně nedošlo ke zrušení spolupráce s rakouskou zbrojovkou. Smlouvu s ní vypověděl Topolánkův kabinet v prosinci 2007 kvůli nedodržení smluvních závazků.

Špatný začátek

Tendr, který na nákup transportérů vyhlásilo ministerstvo na jaře roku 2005, vyhrála rakouská zbrojovka Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug. Kontrakt na dodávku 199 transportérů Pandur podepsal bývalý ministr obrany Karel Kühnl.

Začátkem prosince 2007 kabinet na návrh ministerstva obrany rozhodl o vypovězení smlouvy. Důvodem zrušení kontraktu za více než 23 miliard korun bylo nedodržení smluvních závazků. Vozidla rakouská firma nedodala včas a 17 již vyrobených nesplňovalo při kontrolních zkouškách přibližně čtvrtinu z 93 smluvních bodů.

Druhá šance pro Rakušany

Na základě analýzy, kterou vypracovalo ministerstvo obrany, ale dala vláda Rakušanům druhou šanci. Podle neoficiálních zpráv přistoupila vláda k dalším jednáním také z obavy před arbitráží, ke které by rakouská zbrojovka případ předala. Ztráta více než dvacetimiliardového kontraktu by mohla znamenat dokonce její zánik.

Výsledkem únorových schůzek mezi zástupci ministerstva a rakouské zbrojovky Steyr byla dohoda o vzniku dvou expertních komisí. Měly zkoumat právní otázky případné spolupráce a technické aspekty projektu.

V březnu ministryně Parkanová oznámila, že armáda uvažuje o nákupu 107 transportérů Pandur v šesti modifikacích, pokud vozidla projdou úspěšně technickými testy. Memorandum o porozumění, týkající se dodávky transportérů, ještě v březnu schválila vláda. V dubnu ho ministerstvo obrany s firmou Steyr podepsalo.