Nové maturity a vyšší počet přihlášek čekají už jen na podpis prezidenta

Praha - Senátoři na své červnové schůzi schválili dva návrhy, které se dotknou středoškolského studia. Stejně jako sněmovna drtivou většinou podpořili novou koncepci státních maturit, které by studenti poprvé měli skládat za dva roky. Většinu hlasů získala také novela školského zákona, která uchazečům umožňuje podat si na střední školu tři přihlášky místo současné jedné. Oba návrhy ještě musí posvětit prezident.

Podle kritiků současný zákon, který povoluje pouze jednu přihlášku, omezuje právo na vzdělání a jediný, komu usnadňuje život, jsou školy.

Opoziční senátoři i poslanci vyjadřovali obavy ze zvýšení administrativy a nákladů škol se zvýšením počtu přihlášek. Sociální demokraté navrhovali proto možnost podat si jen dvě, jak platilo i před lety, ale nakonec se většina přiklonila k variantě tří přihlášek.

Strašák jménem matematika

Nová koncepce státních maturit zavádí dvě úrovně obtížnosti. Náročnější bude určena především pro zájemce o vysokoškolské vzdělání. S novou podobou závěrečných zkoušek se setkají studenti ve školním roce 2010/2011. Společnou část budou tvořit dvě povinné zkoušky - jedna z češtiny a druhá buď z cizího jazyka, nebo matematiky. Součástí maturity budou také až tři nepovinné předměty a profilová část, o které by měl rozhodovat ředitel školy.

V následujícím školním roce (2011/2012) by pak ke dvěma povinným zkouškám přibyla třetí. Vedle povinné češtiny a cizího jazyka by si maturanti museli vybrat z nabídky matematiky, společenskovědního základu a informatiky. Nepovinná a profilová část by zůstala stejná.

Vydáno pod