Sněmovna odmítla návrh, který měl bránit změnám nemocnic na akciovky

Praha - Poslanci dnes těsnou většinou zamítli návrh novely, kterou chtěl stínový ministr zdravotnictví David Rath za ČSSD bránit převodům nemocnic na akciové společnosti. Premiér Mirek Topolánek před tím ve sněmovně prohlásil, že fakultní nemocnice nebudou ani rozhodnutím vlády ani ministerstva zdravotnictví převedeny na akciové společnosti. Lidovcům premiérův slib stačil, poslankyně strany zelených Zubová a Jakubková hlasovaly pro návrh Davida Ratha. Kvůli neshodám ve straně dokonce obě uvažují, že vystoupí ze svého klubu.

Dosud vládní politici hovořili o tom, že kabinet nebude fakultní nemocnice privatizovat, jejich přeměnu do formy akciových společností ale ministr zdravotnictví Tomáš Julínek opakovaně hájí. „V této chvíli jednoznačně garantuji to, že fakultní nemocnice ani rozhodnutím ministerstva ani rozhodnutím vlády převáděny na akciové společnosti nebudou,“ uvedl premiér. Slovo si vzápětí vzalo několik opozičních politiků, kteří řekli, že mu nevěří.

Rath proto trval na svém návrhu, který měl převodům výslovně zamezit. Takové kroky by totiž podle něj měly být případně uskutečňovány zákonem, a tedy se souhlasem parlamentu. Premiér ale dnes poslancům vlastně slíbil, že k převodům nevyužije vládní cestu, k níž souhlas zákonodárců nutný není.

Zakázat privatizaci nemocnic chce celá opozice. Nejednotná je však v této otázce i vládní koalice. Premiér proto dnes navštívil lidovecký klub, kde slíbil, že k převodu fakultních nemocnic na akciové společnosti nedojde. Totéž pak zopakoval na plénu.

Topolánek přesvědčil i dlouhodobého kritika reformy lidoveckého poslance Ludvíka Hovorku. „Pokud by však došlo k porušení tohoto slibu, vláda by ztratila moji důvěru,“ dodal Hovorka. Podle Jiřího Čunka by mělo porušení příslibu pro koalici fatální důsledky.

Pro Tomáše Julínka je premiérův krok komplikací. V pondělí se s ním proto sejde a bude řešit, co dál. „Tomáš Julínek je ministr, který se nevzdává,“ komentoval situaci mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.   

Vydáno pod