Policisté se o víkendu zaměří na neukázněné řidiče

Praha - O víkendu proběhne na českých silnicích několik desítek dopravněbezpečnostních akcí. Důvodem je velmi špatná situace v dopravě. Jen za uplynulou neděli zemřelo při nehodách osm lidí, za prvních 5 červnových dnů už dvacet. Závažnost nehod v Česku je podle předběžných mezinárodních srovnání jedna z největších v Evropě.

Na českých silnicích umírá zhruba dvakrát více lidí než například v Nizozemsku, Švédsku a ve Švýcarsku. Statistiky uvádějí, že v prvních čtyřech měsících letošního roku připadla na jeden den v průměru dvě úmrtí při dopravních nehodách.

Policie se chce tento víkend zaměřit na přestupky spojené s alkoholem. Na regionální úrovni pak ostatní specifické. Většina krajů vyslala první hlídky už v pátek večer.

„Budeme věnovat pozornost především krizovým místům, s častými dopravními nehodami,“ říká například Jan Šubrt, vedoucí dopravního inspektorátu v Chebu.

Dopravní psycholog Martin Kořán o českých řidičích říká: „Nemají respekt k autoritám ani sami sobě.“ Podle dalších odborníků je na českých silnicích policistů příliš málo. „Policie v současné době neplánuje systém plánování bezpečnostních akcí měnit,“ říka k tomu Veronika Benediktová, mluvčí policejního prezidia.

Ještě tento měsíc chce policie realizovat další velkou bezpečnostní akci, na které bude nejspíše spolupracovat i se slovenskou policií.