Autodopravci chtějí protestovat kvůli zákazu pátečních jízd kamionů

Brno -  Pokud politici zakážou páteční jízdy nákladních aut, čeští autodopravci jsou připraveni protestovat. Dohodli se na tom zástupci sdružení autodopravců ČESMAD na jednání během veletrhu Autotec v Brně. Mají i další požadavky. Chtějí jednat o vrácení části spotřební daně a poplatků za mýtné. Sdružení také vyzvalo dopravce, aby zvýšení svých nákladů plně promítli do konečných cen.

Dnešní Shromáždění zástupců regionů, nejvyšší orgán sdružení, také vyzvalo dopravce k plnému promítnutí zvýšení jejich nákladů do konečných cen.

ČESMAD reprezentuje kolem 2000 autodopravců. Usnesení, které podmínky formuluje, schválilo všech 76 přítomných zástupců. Podle prezidenta ČESMADu Vladimíra Starosty je právě zákaz pátečních jízd spolu s rostoucí cenou nafty nejpalčivějším problémem dopravců. Pokud by návrh na zákaz jízdy v pátek prošel, zvýšilo by to náklady dopravců, o kolik, ale zatím neví. Přinesl by sebou ale i řadu jiných problémů, mnoho aut by pravděpodobně nemělo v pátek kde zaparkovat, poznamenal Starosta.

Podobu protestů nechtěl upřesnit. „Každopádně by to byla podoba, která by společnosti dala najevo náš zásadní nesouhlas s takovým opatřením,“ uvedl pouze. Na otázku, zda by mohlo jít o zablokování některých silnic, nechtěl odpovědět.

O protestech v souvislosti s jinými podmínkami se v usnesení nehovoří. Na jednání ale zazněly i hlasy, podle kterých by se měli dopravci razantněji zasazovat o snížení DPH. Některé firmy jsou ale k zásahu vlády skeptické. „Bude cenová válka a žádná spotřební daň nám nepomůže,“ míní Robert Grygar ze společnosti Jihotrans. Představitelé sdružení tak nakonec pouze vyzvali k jednání se státem o navrácení části daně a části poplatků za mýtné.

Odsouhlasili také to, že budou podporovat rozšíření mýtného na silnice II. a III. tříd pouze v případě, že se výstavba systému nebude platit z výnosu mýtného či poplatků za jízdu po dálnicích a rychlostních silnicích. Vláda by podle ČESMADu měla také jasně stanovit termín pro přijetí eura. K tomu kabinet už v úterý vyzvalo i Sdružení automobilového průmyslu. Dopravci nesouhlasí ani s ekologickým balíčkem, který připravuje Evropská unie a vyzvali stát k jeho odmítnutí.

Debata o tom, zda bude zákaz jízd zaveden a v jaké podobě, je stále otevřená. Ministerstvo dopravy si na začátku března nechalo vypracovat studii, která by možný dopad na hospodářství vyčíslila.

Podle dnes platné úpravy nesmějí kamiony jezdit během letních prázdnin v pátek od 17:00 do 21:00, v sobotu od 7:00 do 13:00; po celý rok platí zákaz v neděli od 13:00 do 22:00. Návrh počítá s celoročním zákazem v pátek od 15:00 do 20:00 a v neděli od půlnoci do 22:00.