Primátor Bém chce zrušit dotace na vstupenky, Kratochvíl hrozí arbitráží

Praha - Ve sporu kvůli systému přidělování grantů pro pražská divadla došlo k zásadnímu obratu. Primátor Pavel Bém navrhne zrušit dotace udělované divadlům na základě počtu prodaných vstupenek. Uvedl to server Lidovky.cz. Dosavadní systém podle něj nerozlišuje mezi ziskovou a neziskovou sférou a podporuje také divadla, jež slouží téměř výhradně turistům. Proti podobě grantového systému dlouhodobě protestuje řada pražských divadelníků. Ředitel divadla Ta Fantastica Petr Kratochvíl na zvrat reagoval oznámením, že zvažuje obnovení arbitráže proti Česku.

Nový systém dotací vzbudil bouřlivé protesty. Vyvrcholily demonstrací před pražským magistrátem. Požadavky odpůrců shrnula Petice za Prahu kulturní, zrušení dotace na vstupenky bylo jedním z jejích hlavních bodů. 

Bém připustil, že za některé chyby systému je zodpovědný radní pro kulturu Milan Richter, jehož přístup k divadelníkům dosud hájil: „Udělal chybu, že v novém systému nebyl schopen vést jasnou hranici mezi ziskovou a neziskovou sférou. Udělal chybu v tom, že nebyl schopen administrativně zabránit podpoře typově černého divadla, které neslouží Pražanům, ale z 95 procent turistům.“

„Dotace na vstupenku jako nový pilíř grantové politiky byl odvážný krok. Ale paradoxně ukázal také na slabiny tohoto systému. A ty jsou tak velké, že navrhnu zrušení dotace na vstupenku,“ upřesnil Bém. Podle Richtera má být úprava kolem dotací komplexnější. Divadelníci mají předložit plán, o kterém se pak bude jednat. Na dotacích na vstupenku podle svých slov nikdy netrval.

Zakladatele a šéfa Divadla Semafor Jiřího Suchého změna Bémova postoje velice překvapila. „To, že se ruší dotace na vstupenku, je, myslím, velice rozumný krok, protože s tím není žádná zkušenost z jiných států. Za to bych panu primátorovi velmi poděkoval,“ komentoval Bémův krok Suchý. „Nám by pomohlo, kdyby se všechno vrátilo do starých kolejí, což už asi nepřipadá v úvahu,“ dodal.

Nadšení naopak nesdílí zástupci komerčních divadel. Například majitel divadla Ta Fantastica znovu hrozí žalobou, pokud Praha nevyřeší, jak dotovat śpravedlivě a shodně všechna divadla. „Pokud bude pokračovat dál diskriminace některých soukromých divadel, tak obnovím arbitráž proti České republice,“ komentoval situaci Kratochvíl. 

Milan Richter
Zdroj: ČT24