Železničáři rozhodli o stávce, vlaky se na hodinu zastaví

Praha - Při stávce 24. června se v Česku na hodinu zastaví i vlaky. Vedení Odborového sdružení železničářů (OSŽ) dnes na svém mimořádném zasedání rozhodlo o tom, že se do protestu zapojí i pracovníci drah a přeruší práci. Jedinou možností, jak stávce zabránit, je podle železničářských odborů dohoda s vládou o odchodech do penze a zmírnění důchodové reformy. Nejzazší termín pro jednání s ministry je do 23. června do 12 hodin.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) zastaví vlaky na protest proti dopadu vládních reforem a proti dalším chystaným reformním krokům. OSŽ, které je největším odborovým svazem na železnici a zastupuje asi 60 tisíc lidí, má největší výhrady ke změnám systému penzí. Předáci nesouhlasí hlavně s tím, aby lidé odcházeli do důchodu až v 65 letech. Požadují, aby pracovníci v náročných profesích mohli jít na odpočinek až o pět let dříve.

Pokud se s ministry odboráři nedohodnou, přestanou 24. června ve 13:00 na hodinu jezdit vlaky. „Vlaky by dojely vždy do nejbližší stanice, kde by se zastavily. Nezůstanou stát v poli. Nechceme nikoho ohrozit,“ řekl první místopředseda OSŽ Jaroslav Pejša.

Na postupu se podle něj shodly všechny odborářské svazy na železnici. Federace strojvůdců například již dříve oznámila, že se ke stávce připojí. Strojvůdci chtějí hodinu stávkovat proti vládním reformám. Dalších 15 minut by neměli pracovat kvůli svému nesouhlasu s postupem vyšetřování tragické květnové nehody v Moravanech na Pardubicku, při níž zahynul jejich kolega.