Armáda odvezla z Brd aktivisty Greenpeace

Míšov - Vojáci dnes zasáhli proti aktivistům okupujícím brdskou kótu 718, na které by měl stát americký radar. Pět členů Greenpeace vojáci odvezli na policii k podání vysvětlení, další dva se jim legitimovali, tak je nechali odejít. Dva aktivisty museli s použitím plošiny sundat ze stromů. Při zásahu nebyl nikdo zraněn. Vojenská policie obsadila všechny vjezdy do vojenského prostoru. Podle mluvčího vojenské policie Jana Čermáka nyní armáda kótu oplotí. Proti aktivistům bude vzneseno obvinění z trestného činu porušování zákona a zvláštních armádních předpisů. Aktivisté okupovali kótu šest týdnů.

„Armáda musela zasáhnout, doufám, že citlivě. Sjednala pořádek tam, kde byl porušen zákon,“ potvrdil České televizi zásah premiér Mirek Topolánek.

Aktivista Jan Piňos řekl, že Greenpeace věděli už dopředu, že armáda něco chystá, protože do prostoru vjelo větší množství techniky. Činnost v Brdech ale podle něj dneškem nekončí. Zatím nechtěl prozradit, co podniknou dál. „Rozhodně to nevzdáváme ani nevylučujeme, že se tam nějakým způsobem vrátíme,“ dodal.

Dnes prý přišli do tábora vojáci a chtěl po přítomných lidech doklady. „Obklíčili nás, potom přišli do tábora a byli jsme požádáni, abychom se legitimovali. To jsme na území Peacelandu odmítli. Pak už můžu mluvit jen sám za sebe, ostatní jsem neviděl, odvlekli mě k autu a vezou nás ven,“ popsal Piňos. Informace o tom, co se stalo s trojicí lidí, kteří byli na plošinách na stromech, neměl. Zadržené aktivisty vojenská policie údajně veze do Příbrami.

Aktivisté Greenpeace vyhlásili před týdnem samostatný stát Peaceland - stát, jehož občané odmítají umístění amerického radaru v Brdech. Stát má vlastní vlajku, hymnu, deklaraci nezávislosti a hranice. Greenpeace se včera také nechali slyšet, že chtějí zprovoznit vlastní rádiové vysílání Rádio Svobodné Brdy, aby informovali o dění v táboře.

K zásadám Peacelandu prý patří, že se na kótu nesmějí nosit zbraně. Aktivisté proto deklarovali, že pokud na kótu přijde ozbrojená vojenská policie, odmítnou se jim prokázat průkazem totožnosti. Na to policie reagovala prohlášením, že takové lidi může nechat předvést ke zjištění totožnosti na služebnu státní policie.