Proces s Lakatošovými doprovázela hádka stovky olašských Romů

Brno - Zahájení procesu v případu napadení pětapadesátiletého Josefa Lakatoše, které málem skončilo loni v červenci v Prostějově jeho smrtí, provázela v brněnském justičním paláci hádka stovky olašských Romů. Znesváření Olaši z Brna a Ostravy se do sebe slovně pustili na nádvoří objektu. Rvačce mezi oběma tábory zabránil kordon policie a justiční stráže. I když se Olaši přišli podívat na proces, do jednací síně byla vpuštěna jen hrstka z nich.

Obě strany se dostaly do sváru poté, co od Luciána Daniše z Ostravy utekla se svým novým přítelem jeho manžela Silvia. Daniš ji chtěl zpět, vznikl navíc spor o uhrazené věno - údajně vyplacenou částku 70 tisíc korun.

Protože se Silvia neměla k návratu, unesl Daniš se svými nejbližšími její patnáctiletou sestřenici Mercedes Lakatošovou. Děvče utrpělo při únosu zlomeninu stehenní kosti a muselo být operováno. Okresní soud v Prostějově už v této kauze udělil dva nepodmíněné tresty.

Brněnský krajský soud se nyní zabývá napadením, které se odehrálo po únosu Mercedes. Z Ostravy byla do Prostějova k Lakatošům vyslána trestná výprava. Pětice útočníků vtrhla do domu a napadla spícího otce Silvie a strýce Mercedes Josefa Lakatoše. Poškozený pochází z Brna, v Prostějově byl na návštěvě u rodiny.

„Nejprve jej zbili dřevěnými násadami a basebalovými pálkami. Pak na něj jeden z útočníků vystřelil,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Pavel Hrazdíra. Lakatoše střelil do břicha Ladislav Daniš, jemuž hrozí za pokus o vraždu až 15 let vězení. Jeho čtyři komplicové mohou být potrestání odnětím svobody až na osm let.

Obvinění odmítli vypovídat dnes i hned po zatčení. Z výpovědí některých vyplynulo, že v době napadení v domě Lakatošových prý vůbec nebyli. Svědčí proti nim ale výpovědi svědků. Hlavním je Josef Lakatoš, který měl vypovídat dnes. Když ale podle svého právního zástupce viděl dav Olachů v justičním paláci, udělalo se mu zle a odešel. Vypovídat bude v úterý ráno.

Pře mezi Olachy vznikla již před sedmi lety, kdy byl Jan Horvátko zvolen „olašským králem“. Ostravská část této komunity jej ale neuznala. Proto jedna strana sporu uznává za svého šéfa Horvátka, zatímco druhá jeho odpůrce Jana Lipu.

Vydáno pod