Vyšší doplatky čekají tři stovky léků - farmaceutické firmy zlevňovat nechtějí

Praha - U zhruba tří stovek léků budou úhrady pojišťoven do dvou měsíců nižší. Státní ústav pro kontrolu léčiv stanovil nově výši doplatků pojišťovny na jednotlivé léky na základě porovnání cen jednotlivých léků v Česku a dalších státech Evropské unie. Vyšší výdaje čekají především pacienty, kteří trpí chronickými nemocemi a léky užívají dlouhodobě nebo jich berou více najednou. Podle ministerstva zdravotnictví se ale pacienti nemusí ničeho bát.

Důvodem zdražení je zákon, který od letošního roku prosadil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Nechce, aby pojišťovny platily za léky víc, než je nezbytně nutné. Proto mají nově hradit jen tolik, kolik by zaplatily za plně hrazený lék v nejlevnější zemi Evropské unie.

„Pacienti se nemají čeho bát, stát jen tlačí na výrobce, aby se přizpůsobili cenám, za které se léky prodávají v jiných zemích unie nebo odpovídají možnostem českého trhu,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Farmaceutické firmy: Pro snižování cen nemáme prostor

Doplatky v lékárnách tedy vzrostou a pacienti budou muset sáhnout hlouběji do peněženky, pokud se farmaceutické firmy nerozhodnou ceny léčiv snížit. K ničemu takovému se ale zřejmě zatím nechystají. Ředitel vnějších vztahů firmy Zentiva Václav Rejholec v Událostech, komentářích uvedl, že prostor pro snižování léků je velmi malý.

Ústav pro kontrolu léčiv je ale opačného názoru. Dostatek manévrovacího prostoru pro ceny uvádí na příkladu léku Ramil, který snižuje krevní tlak. Zatímco v Česku stojí přibližně 160 korun, v Maďarsku lze koupit za necelých 130 a na Slovensku jen za 82 korun. Podle Rejholce ale musí výrobce přihlížet k podmínkám na daném trhu. „Není obvyklé, že bychom měli všude stejné ceny,“ dodává.

Ušetřené peníze pomohou jinde

Pojišťovny by měly snižovat úhrady u zhruba tří stovek léků. Lidé se prý ale nemusejí obávat, že by se ceny léčiv vyšplhaly dramaticky nahoru. Stát i nadále reguluje obchodní přirážku distributorů i lékáren a bude sledovat, jak draze firmy prodávají. Navíc i s novými pravidly zůstane v každé lékové skupině alespoň jeden přípravek, který je plně hrazený z pojištění, přislíbilo ministerstvo.

Pojišťovny ušetří nižšími doplatky zhruba 570 milionů korun. Vynaloží je například na léky, při jejichž užívání náklady u jednoho pacienta často dosahují milionů. Budou tak hradit léky, které mohou pomoci lidem s některými vzácnými metabolickými onemocněními, roztroušenou sklerózou nebo některými typy rakoviny.

Lékárnice vydává léky
Zdroj: ČT24