Poslanecké hádky o výbory zablokovaly jednání sněmovny

Praha - Dnešní jednání poslanců ve sněmovně poznamenaly spory koalice s opozicí kvůli koaličnímu návrhu na změnu počtu členů v poslaneckých výborech. Přestávky na schůzky klubů a také hádky jednání úplně zablokovaly. Poslanci se proto nedostali k žádnému zákonu a schůze sněmovny skončila bez výsledku. Koalice chce proto ve čtvrtek řádnou červnovou schůzi sněmovny ukončit a navrhnout, aby se body, které považuje za důležité, dále projednávaly na mimořádném jednání dolní komory. Reaguje tak na obstrukce opozičních poslanců, kteří podle ní jednání sněmovny blokují.

Koalice zahájila boj o ovládnutí poslaneckých výborů. Návrh, který mění počet jejich členů ze sudého na lichý, zařadila na začátek dnešních debat. Sociální demokracie, která s návrhem nesouhlasí, kontrovala dvouhodinovou přestávkou na jednání klubu. Pak přišli komunisté s devadesátiminutovou pauzou.

Obstrukce zcela zablokovaly jednání sněmovny

S přestávkou na oběd se tak lavice vylidnily až do půl třetí. „Čelíme nejbrutálnější obstrukci od dob Sládkovců,“ prohlásil šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. „ODS se chová jako strana s totalitními rysy,“ řekl zase předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. „Jde o brutální útok na výsledky voleb,“ připojil se s kritikou zamýšlených změn ve výborech i předseda komunistů Vojtěch Filip. Socialisté poukazují na to, že změna počtů členů ve výborech by popřela výsledky voleb v roce 2006.

Zvýšení počtu členů ve výborech by umožnilo vládě jejich kontrolu. Koalice chce změnu hned, proto sporný bod z dnešního jednání nestáhla. Šéf klubu ODS Petr Tluchoř navrhované změny již dříve zdůvodnil tím, že po odchodu tří poslanců ze sněmovní frakce ČSSD v dolní komoře funguje většinová koalice, která by měla mít převahu i ve výborech. Nyní je ve většině výborů sudý počet míst, která mají koalice a opozice rozděleny půl na půl.

Koalice obviňuje sociální demokraty z obstrukcí. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) ale míní, že obstrukce je nyní na místě. „Obstrukce je nejlepší práce, která se dá dnes ve sněmovně dělat a vy nám tady nevyprávějte pohádky o tom, jak chcete pracovat! Vaše práce je neštěstí pro lidi v této zemi,“ zvolal. Šéf klubu ČSSD Michal Hašek již dříve pohrozil, že pokud koalice změny ve výborech prosadí, sociální demokraté se možná obrátí na soud.

Spor o výbory dolní komoru zaměstnával celý den

Jednání po přestávce na oběd začalo sérií procedurálních hlasování a zpochybňování výsledků. Rozpravu zahájili poslanci v 15:30, tedy po šesti a půl hodinách od příchodu do práce. Celodenní pře nakonec skončila bez výsledku. 

Pauzy a debaty o nich nakonec odsunuly z programu sněmovny všechny body, mimo jiné taky důležité první hlasování o výjimkách ve zdravotnických poplatcích - návrh lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové, v jehož rámci chce koalice osvobodit některé skupiny lidí od poplatků u lékaře. Poslanci ho musí znovu vrátit na program jednání, udělají tak pravděpodobně příští týden.

Do časového skluzu se sněmovna dostala již minulý týden, kdy zasedání rovněž provázely časté procedurální hádky. Z více než stobodového programu schůze poslanci dosud zvládli jen zhruba dvacítku bodů.

Doporučení výborů sněmovna často vyslyší 

Výbory hrají ve sněmovně poměrně významnou roli. Vyjednávání o rozdělení míst v nich se ale obvykle odehrává krátce po volbách. Později zásadnější změny v jejich složení obvyklé nejsou. Zvlášť pro opozici je výbor místem, kde může kontrolovat a někdy i usměrňovat politiku konkrétního ministerstva. Navíc právě v odborných výborech poslanci často změní vládní návrh nějakého zákona tak, že s původní předlohou nemá téměř nic společného. Výbory sice změny jen navrhují a definitivně rozhoduje sněmovna jako celek, jejich doporučení ale zákonodárný sbor často vyslyší. ¨

Místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) a předseda KSČM Vojtěch Filip se ve středečních Událostech, komentářích nedokázali shodnout na tom, kdo za zablokování jednání sněmovny může. Filip uvedl, že opozice chtěla projednávat původní návrhy zákonů, ale zabránila jim v tom právě ODS. Němcová uvedla, že napravit situaci se koalice pokusí mimořádnými schůzemi, protože podle ní není zřejmě možná rozumná dohoda. „KSČM bude chtít projednat program schůze,“ uvedl Filip.

Lubomír Zaorálek
Zdroj: ČT24