Slovenský tisk: Muž podezřelý z vraždy Jakuba se vyhýbal léčbě

Bratislava - Třiačtyřicetiletý Slovák, kterého česká policie obvinila ze znásilnění a vraždy devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu, se na Slovensku vyhýbal nařízené psychiatrické léčbě. A ačkoli příslušná léčebna tento fakt oznámila Okresnímu soudu v Rožňavě, ke slovenským policistům se už informace z neznámých důvodů nedostala. Píší o tom dnešní vydání slovenských deníků. Policie se nyní snaží zjistit identitu dalších zneužívaných chlapců, které měl obviněný kontaktovat a osahávat. Podle sexuologů muž vraždil hlavně ze strachu, že ho chlapec prozradí.

„Je to skandál a nehoráznost! Recidivista a vrah Antonín Novák se sice začal léčit v psychiatrické léčebně v Plešivci, ale po čase se na ni vykašlal. Pro léky si chodil do ambulance jen do léta loňského roku, i když měl v léčbě pokračovat doživotně. Na otázku, proč Novák běhal na svobodě, kompetentní orgány neumějí odpovědět,“ píše list Nový čas.

Nováka naposledy odborníci v Plešivci léčili v roce 2004. Tam byl převezen ihned po odpykání 4,5letého trestu za pohlavní zneužití nezletilého. Deník Sme s odvoláním na člena terapeutického týmu v léčebně píše, že léčba Nováka probíhala úspěšně, a proto dali odborníci návrh na změnu z ústavní léčby na ambulantní.

Přibližně po roce ale muž přestal chodit na pravidelné kontroly a Okresní soud v Rožňavě ho v únoru 2007 upozornil na povinnost v terapii pokračovat. Novák se prý na čas polepšil, ale naposledy se na kontrolu dostavil loni v srpnu. Zdravotnické zařízení dalo soudu písemné oznámení a navrhlo, aby se muž znovu léčil ústavně, a nikoli ambulantně. Soud ale na oznámení nijak nereagoval.

Postup slovenských úřadů kritizuje i havlíčkobrodská sexuoložka Želmíra Herrová: „Nemohl být ani adekvátně léčen, protože na Slovensku taková oddělení neexistují. Nejsou zde ani specialisté sexuologové a deviantologové.“   

Policisté nevěděli, po kom pátrají

Mluvčí soudu Marcela Gálová, na kterou se odvolává list Sme, postup soudu zatím nijak nevysvětlila. Právě toto pochybení podle slovenských médií nejspíše způsobilo to, že se policie v Česku nedozvěděla, že má pátrat po muži několikrát odsouzeném za sexuální zneužívání mladistvých.

Ministr vnitra Robert Kaliňák odmítl jednoznačně říci, že chybu udělal soudce špatným zformulováním žádosti. „Nemohu hovořit za jiné resorty, co má kdo jak dělat,“ řekl. V pravomoci policie není podle ministra ani možnost upozornit kolegy v zahraničí na to, že dotyčný, po němž se pátrá, měl v minulosti pedofilní sklony.

Slovenští policisté do mezinárodní databáze uvedli, že pátrají po Novákovi jako po podezřelém z majetkové trestné činnosti. Na jeho předchozí trestnou činnost prý upozornit nemohli, protože Novák si odpykal všechny tresty. „Spravedlnosti bylo v tomto ohledu učiněno zadost,“ řekl deníku Sme policejní mluvčí Martin Korch.

Kdyby ovšem policisté na Slovensku věděli, že se Novák vyhýbá ústavní
léčbě, mohli po něm vyhlásit nové pátrání, o kterém by se dozvěděli i
jejich čeští kolegové.