Odvolaní ředitelé o svém pochybení neví, s Julínkem ale diskutovat nechtějí

Brno - Ani jeden ze dvou ředitelů, které včera z jejich postů v brněnských nemocnicích odvolal ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, si není vědom žádného konkrétního pochybení. Ministerstvo jako důvod uvedlo v podstatě v obou případech reorganizaci zařízení. Vladimíra Danihelková, ředitelka nemocnice U Svaté Anny, i Rostislav Vyzula, ředitel Masarykova onkologického ústavu, se domnívají, že postupovali při svých rozhodnutí standardním způsobem. Krok ministra Julínka je oba překvapil, o svém odvolání se s ním ale diskutovat nechystají.

„Snažím se řídit organizace v rukou státu, které byly permanentně zadlužovány, ale já chci, aby prosperovaly,“ uvedl k úterní personální rošádě Julínek. Opozice ale za jeho rozhodnutím vidí jiné důvody. „Co udělal ministr včera, neváhám označit za skutečnou čistku ve zdravotnických zařízeních řízených ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl například předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.

Podrobnosti k případu požaduje i poslankyně zelených Olga Zubová: „Pokud se kolem odvolání objevují nějaké spekulace, bylo by na místě, aby je pan ministr vysvětlit a předcházel jim.“

Danihelková podle ministra nezvládla stabilizovat nemocnici

Podle mluvčího Tomáše Cikrta nebylo ministerstvo v případě vedení Vladimíry Danihelkové spokojeno s naplňováním strategie rozvoje. „Nemocnici jsem řídila standardním způsobem. Jsem tím poměrně zaskočená,“ reagovala bývalá ředitelka. Její nástupce, nynější výkonný ředitel Fakultní nemocnice Brno Petr Koška, má za úkol stabilizovat hospodaření nemocnice a její restrukturalizaci.

Čeká ho také dokončení ojedinělého projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC). „Doufám, že se v projektu bude pokračovat, opak by byl pro svatou Annu fatální,“ vyjádřila své obavy Danihelková.

Onkologickou péči v Brně čeká integrace

Vyzula byl odvolán v souvislosti s plánovanou koncentrací a reorganizací onkologické péče. „Jsem přesvědčen, že jsem za těch necelých sedm let vedl ústav svědomitě,“ řekl ČT Vyzula. Současný přednosta Interní hematoonkologické kliniky Fakultní nemocnice Brno Jiří Vorlíček, který odvolaného ředitele na jeho židli vystřídá, se chce zaměřit na integraci onkologické péče v Brně. Masarykovu ústavu by mělo být podřízeno onkologické oddělení svatoanenské nemocnice.

„Jsem si vědom, že pan profesor Vyzula vedl ústav - jak po stránce medicínské, tak organizační - dobře, vynasnažím se v tom pokračovat a vynasnažím se splnit úkol od vedení ministerstva,“ uvedl Vorlíček. Garantoval také, že péče v Masarykově ústavu si udrží svou dobrou úroveň, neboť zařízení se stalo během sedmiletého Vyzulova vedení jedním z neuznávanějších pracovišť pro léčbu rakoviny v zemi.

Brněnské odvolání není první případ

O funkce už v loňském roce přišlo kvůli slučování zařízení sedm ředitelů zdravotních ústavů, ředitelské křeslo musel opustit šéf bohnické psychiatrické léčebny Ivan David. Zřejmě největší vlnu kritiky vyvolalo odvolání onkologa Pavla Klenera z čela ústavu hematologie. Mimo jiné kvůli tomu, že nesouhlasil se sloučením s pražskou Všeobecnou fakultní nemocnicí.  

Odvolaný ředitel Masarykova onkologického ústavu
Zdroj: ČT24