Přestavba terminálu MHD zastaví tramvaje v Liberci

Liberec - Kvůli přestavbě terminálu městské dopravy v Liberci nepojedou o víkendu v centru města tramvaje, nahradí je autobusy. Zatímco linka z Lidových sadů do Hanychova obnoví provoz v pondělí 16. června, do Vratislavic budou jezdit autobusy až do konce prázdnin. Provoz tramvají mezi Jabloncem a Vratislavicemi ale zůstane po celou dobu výluky zachován, uvedl ředitel Dopravního podniku města Liberce Jiří Veselka. Od pondělí čekají změny i cestující v autobusech, zastávky se totiž kvůli přestavbě terminálu přesunou do okolních ulic.

Od pondělí bude zcela uzavřen liberecký terminál městské dopravy, v provozu zůstane jen předprodej jízdenek. Dopravní situace v této části města je o to složitější, že už od dubna je kvůli přeložce vodovodu omezen provoz na blízké třídě Dr. Milady Horákové. Práce souvisejí s výstavbou příjezdových komunikací k obchodnímu centru Forum v těsném sousedství terminálu. S omezeními tam musí řidiči počítat až do září. Původně se měla současně přebudovávat také blízká kruhová křižovatka na světelnou. „V tom případě už by se ale doprava nedala zvládnout, a tak byla stavba odložena a uskuteční se zřejmě příští rok,“ řekl primátor Jiří Kittner.

Důvodem stavebních úprav na terminálu je vybudování smyčky, která umožní otáčení tramvají. Navíc bude možné připojit další tramvajovou linku, kterou chce město vybudovat směrem do Rochlice. Na trase z Hanychova do Lidových sadů se nyní tramvaje mohou otáčet jen v konečných stanicích nebo ve vozovně dopravního podniku. Vytvoření otočky na terminálu v centru umožní linku rozdělit. „Díky tomu bude možné nasadit víc tramvají jen v jednom směru, to využijeme například při mistrovství světa v lyžování, kdy budeme dopravovat návštěvníky z centra pod Ještěd,“ vysvětlil Kittner.

Vydáno pod