Stav justice sněmovna řešit nebude, poslanci schůzi skončili

Praha - Mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, kterou svolali poslanci ČSSD, skončila dříve, než začala. Zákonodárci totiž po hodině a půl dohadování neschválili program schůze, jejímž jediným bodem měla být situace v české justici. Sněmovna pokračovala jednáním o počtu členů ve sněmovních výborech a návrhu na ustavení komise k vyrovnání státu a církví. K několika desítkám dalších bodů se poslanci vrátí zřejmě příští týden ve středu na mimořádném jednání.

Pro schválení programu hlasovalo 98 ze 199 přítomných poslanců, kromě sociálních demokratů a komunistů také zelená poslankyně Věra Jakubková, což ale opozici nestačilo. 

Socialisté ještě před hlasováním o programu dnešní mimořádné schůze ve sněmovně znovu ostře kritizovali mimo jiné počínání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké. Podle nich neoprávněně zasahovala do vyšetřování lidoveckého šéfa Jiřího Čunka. Koaliční politici parlamentní jednání na téma justice odmítají, podle nich by šlo o vměšování do její nezávislosti. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil chce počkat na to, až bude rozsudek pravomocný, pak se prý obrátí na vládu, zda chce Veseckou odvolat. Řešením neuzavřených právních případů na půdě dolní komory by prý mohli poslanci otevřít Pandořinu skřínku.

Opozice: Nenecháme zamést kauzu pod koberec

Opozice tvrdí, že u soudu při svědeckých výpovědích vyplula na povrch závažná fakta a na nich už ani případný odvolací soud nic nezmění. Vláda se podle komunistů a ČSSD snaží věc „zamést pod koberec“. „Nám přece teď nejde opravdu o jeden rozsudek nebo o nějakou jednu konkrétní kauzu, ale jde o to, jestli v této zemi je možné ovlivňovat trestní kauzy,“ prohlásil místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. Podezření, že organizovaná skupina justičních funkcionářů včetně nejvyšší státní zástupkyně kauzy ovlivňovala, je podle něj velmi vážnou věcí.

Kárné žalobě kvůli kauze nyní čelí místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera. Pospíšil dnes uvedl, že s dalším návrhem na kárné řízení zatím nepočítá. U dalších osob ho případně navrhne až po skončení soudu. „Je třeba, aby byly kárně přezkoumány výroky (představitelů justice), které v dané kauze měly být údajně proneseny,“ uvedl Pospíšil. Pokud podle něj slova padla, je to „případný problém“.

Jmenování Vesecké bylo podle Paroubka chybou

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že Vesecká svým postupem způsobila propad důvěry české veřejnosti ve spravedlnost a fungování justice. Vesecká a místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera jsou podle Paroubka podezřelí z toho, že zneužili pravomoc veřejného činitele a toho se účastnil i bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec. Veseckou jmenovala Paroubkova vláda. Bývalý premiér dnes prohlásil, že se postupem času ukázalo, že to byla chyba. Podle něj je chyba i to, že o situaci v justici koalice „nechce debatovat“.