Autodopravci se chtějí kvůli drahé naftě sejít s Topolánkem

Praha - Tuzemští silniční dopravci se chtějí sejít s premiérem Mirkem Topolánkem a jednat s ním o tom, jak řešit krizi v dopravě, kterou způsobuje drahá nafta a silná koruna. Systémovým řešením by podle mluvčího sdružení Česmad Bohemia Martina Felixe bylo promítnutí zvýšených nákladů do cen. To je ale na konkurenčním trhu podle něj problematické.

Mezi možnými řešeními, se kterými Česmad na jednání půjde, je například návrh na vrácení části spotřební daně z pohonných hmot, slevy na mýtném, dotace na obnovu vozového parku, sociální fond na podporu vzdělávání profesionálních řidičů nebo stanovení maximální doby splatnosti v autodopravě. Česmad chce rovněž vyzvat ÚOHS, aby prošetřil zdražování nafty u čerpadel.

Podle Felixe sdružení zatím nechystá žádné protesty, které by ochromily Česko podobně jako tento týden Španělsko nebo Portugalsko, ale nevyloučil živelné akce. „Situace se u některých dopravců stává opravdu neúnosnou,“ dodal. Sdružení by přistoupilo k protestům jen v případě, kdy by ministerstvo dopravy pustilo do dalšího meziresortního řízení návrh na celoroční páteční zákaz jízd kamionů.

Motorová nafta u českých čerpacích stanic od začátku roku zdražila o 3,50 Kč a v současnosti se prodává kolem 35 korun za litr. Cena nafty například ve Španělsku byla v květnu o devět korun nižší. Koruna vůči euru od začátku roku posílila o dvě koruny na současnou rekordní úroveň těsně nad 24 Kč/EUR.