Podle Špidly Česko antidiskriminační zákon potřebuje

Praha - Česku hrozí žaloba za neexistenci antidiskriminačního zákona. Ten před časem vetoval prezident Klaus a sněmovna se k dalšímu hlasování o jeho osudu zatím nedostala. Mnozí čeští politici prohlašují, že norma je zbytečná, kontraproduktivní a nekvalitní. Podle eurokomisaře Špidly je však diskriminace v Česku realitou a zákon by tento problém napomáhal řešit.

„Antidiskriminační zákon zbytečný není, protože chránit lidi proti diskriminaci je podstatná úloha veřejné moci, tento zákon posiluje schopnost lidí se bránit. Pomohlo by to v případě platové diskriminace, diskriminace v důchodových systémech nebo v sociálních systémech,“ řekl v Interview ČT24 evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla.

Češi nejsilněji pociťují diskriminaci podle věku a z hlediska zdravotního postižení. Dalším problémem je rozdílnost platů mezi ženami a muži, která v Česku dosahuje dvaceti dvou procent. „Klíčovou roli v narovnání platových rozdílů však mají členské státy, odbory a zaměstnavatelé, Evropská unie může přispět legislativou. Antidiskriminační zákon by k řešení tohoto problému přispěl,“ myslí si Špidla.

Zákon měl být schálený už dávno

Zákon mělo mít Česko schválený už při vstupu do Evropské unie, nyní vypršelo i přechodné období, které měli Češi vyjednané. Platit ovšem nezačne, dokud sněmovna nepřehlasuje prezidentovo veto. Zákon není mezi body, které by měli poslanci projednávat na mimořádné schůzi příští týden. Další řádné zasedání sněmovny je pak plánováno na září. Mluví se ale o tom, že by se zákonodárci mohli mimořádně sejít i o prázdninách.

Kdyby se veto prezidenta přehlasovat nepodařilo, Evropská komise by podala žalobu a udělila pokutu. Pokuta by se pak každý den zvyšovala a počítala by se za každou směrnici, kterou ČR do své legislativy nezařadila. „Žaloba za neexistenci tohoto zákona aktuálně hrozí, protože Evropská komise je ochráncem přístupové smlouvy. Česká republika se v době vstupu zavázala, že aplikuje tuto legislativu. Je tady závazek, je tady potřeba, protože diskriminace v České republice je realitou,“ potvrdil Špidla. Termín podání žaloby je v rámci měsíců.