„Neposlušným svědkům“ bude možná hrozit vazba

Praha - Ministerstvo spravedlnosti zvažuje zavedení nového radikálního nástroje - speciální vazby pro svědky. Ta by měla pomoci předejít prodlužování soudních řízení v případech, kdy se svědci soudům vyhýbají. Příkladem může být třeba nejbohatší Čech Petr Kellner - když měl vysvětlit aktivity bývalých kolegů obžalovaných z hospodářské kriminality, soud ho neúspěšně předvolával půl roku. Podobné pravomoci mají třeba soudy v Německu nebo ve Spojených státech.

Případy, kdy se soudní řízení protahuje často i o několik měsíců jen proto, že se předvolaní svědci nedostaví k líčení, v Česku rozhodně nejsou výjimkou. Podle ministerstva financí by lidé, kteří nebudou chtít dostát své zákonné povinnosti, mohli průběh řízení trávit ve vazební cele. 

České zákony pamatují na svědky, kteří se soudu vyhýbají, už dnes. Potrestáni mohou být pořádkovou pokutou, předvedením a v krajním případě, který se téměř nepoužívá, i odsouzeni za pohrdání soudem. Řada „neposlušných svědků“ se však umí sankcím vyhnout.

Například nejbohatšího Čecha Petra Kellnera předvolával soud od listopadu do května. Omluva od advokátní kanceláře Brzobohatý, Brož, Honsa, která Kellnera zastupovala, byla vždy stejná: „Je v cizině na služební cestě“. Čas si Kellner neudělal ani když znal termín soudu s tříměsíčním předstihem. „Doktor Honsa sdělil, že pokud výslovně trvám na tom výslechu, tak že mě upozorňuje, že náklady na svědečné budou činit 24 milionů,“ uvedla soudkyně Krajského soudu v Ústí nad Labem Kamila Elsnicová. Soud nakonec případ rozhodl bez Kellnerovy výpovědi.

Ojedinělým případem však není ani situace, kdy se svědci vymlouvají, že nepřišli svědčit, protože k nim předvolání k soudu vůbec nedorazilo. Soudu se vyhýbají i tak, že si obsílku na jednoduše nevyzvednou. Ministerstvo spravedlnosti proto ve sněmovně předkládá novelu občanského soudního řádu, která zavádí povinnou doručovací adresu. „Občanovi přinese mimo jiné to, že pokud si doporučený dopis po určitou dobu nevyzvedne na poště, tak mu je vhozen do schránky. Tím bude platit, že předvolání k soudu převzal,“ dodává ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.