Chystá se nový zákon upravující práva duševně nemocných

Praha - Schizofrenici, lidé s depresí nebo další duševně nemocní nemají v českých zákonech dostatečně upravena svá práva. To chce změnit Národní rada zdravotně postižených, a proto připravila nový zákon. Ten má sice podporu ministrů, naráží ale na skeptický přístup psychiatrů.

Národní rada zdravotně postižených chce především vyřešit otázky definice duševního onemocnění, tedy jakým způsobem lze duševně nemocné hospitalizovat nebo je zbavovat svéprávnosti. „Zákon by měl těmto osobám především zajistit základní osobní služby a základní sociální zajištění v době, kdy mají atak nemoci a nemohou vydělávat a chodit do práce,“ říká Václav Krása, předseda Národní rady zdravotně postižených.

Nynější zákon o sociálních službách lidi s duševní nemocí opomíjí. Podle občanského sdružení Kolumbus nedostávají – jako ostatní zdravotně postižení – ani základní příspěvek na péči.„Člověk v takové situaci si nemůže zajistit potřebné služby. Je postižen sociálním vyloučením a stále více zatlačován mimo majoritní společnost,“ vysvětluje nynější situaci Michal Balabán z občanského sdružení Kolumbus.

V Česku žije přes 128 tisíc duševně nemocných. Nový zákon hledá inspiraci v rakouské a německé legislativě, přičemž se ani ministerstvo spravedlnosti, ani ministerstvo práce a sociálních věcí jednáním nebrání.Postoj ministerstva práce a sociálních věcí shrnuje jeho ministr Petr Nečas: „Lidé trpící duševní chorobou ze systému sociálních služeb vypadli. Snažíme se nyní provádět takové novely, aby se dostali zpátky.“

Psychiatři mají k zákonu rozporuplné stanovisko. „Vše podstatné je již podobně jako v jiných zemích zákonem upraveno, nového zákona není třeba,“ říká Ivan David, psychiatr z léčebny Bohnice. Psychiatr Zdeněk Bašný naopak říká: „V součinnosti institucí a hlavně ve správném provádění by zákon zaměřený na psychiatrické klienty mohl mnoha osobám pomoci.“Kdy a zda vůbec bude nakonec zákon připraven, není jasné. Národní rada zdravotně postižených se ale chce s ministry sejít nejpozději do měsíce.