ČSSD chce pokračovat v ratifikaci Lisabonské smlouvy, ODS je proti

Praha - Podle sociálních demokratů by Česko mělo nadále pokračovat v ratifikaci Lisabonské smlouvy. V Otázkách Václava Moravce to řekl první místopředseda strany Bohuslav Sobotka. A to i přes to, že Irové v pátečním referendu novou reformní smlouvu Evropské unie odmítli. První místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém s tím ale nesouhlasí. Ratifikace mu v tuto chvíli přijde zbytečná a politicky nesmírně nákladná.

Sociální demokracie podporuje další ratifikaci Lisabonské smlouvy. Podle Sobotky by unie měla vůči Irsku v otázce smlouvy zaujmout separátní postup, nebo by Irové měli referendum opakovat a analyzovat příčiny odmítnutí. Česko by podle něj mělo vyčkat a konstruktivně se podílet na pokračování ratifikace.

Opačný názor má první místopředseda ODS Pavel Bém, který v Otázkách souhlasil s prezidentem Václavem Klausem - podle kterého irské „ne“ znamená, že v ratifikaci nelze dále pokračovat. „Ratifikační proces považuji za zbytný, administrativně složitý a politicky nesmírně nákladný, za důležité považuji, aby se ke smlouvě vyjádřil Ústavní soud,“ prohlásil v Otázkách Bém. Občanští demokraté už dříve v Senátu prosadili, aby klíčový reformní dokument EU posoudil Ústavní soud. „Bylo by dobré i přes odmítnutí znát verdikt Ústavního soudu, jestli je tento druh smlouvy konzistentní s českou ústavou,“ myslí si Bém.  

Sobotka a Bém se shodli v souvislosti s pátečním irským „ne“ v jedné věci: váha českého předsednictví, které započne v lednu příštího roku, roste. Sobotka vyzval občanské demokraty k dialogu o tom, co bude obsahem a podstatou českého předsednictví Evropské unie. Bém se ale bavit o celé zahraniční politice, tj. třeba i o případném umístění americké radarové základny v Brdech - se kterým sociální demokraté nesouhlasí.

Lisabonská smlouva má místo neschválené euroústavy reformovat instituce EU. Zavádí funkce představitele pro zahraničí a bezpečnost a předsedy Evropské rady, který by byl volen na 2,5 roku. Vymezuje rozdělení pravomocí mezi EU a členské státy s možností jejich obousměrného přenosu.

Přezkum souladu mezinárodních smluv s právním řádem státu patří k hlavním a původním úkolům ústavních soudů v demokratických zemích. Český ÚS v poslední době podobný úkol neměl. I proto není zřejmé, jak rychle o Lisabonské smlouvě rozhodne.

Pavel Bém a Bohuslav Sobotka v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24