Poslanci a odborníci se sešli na evropské konferenci o zdravotnictví

Praha - Politici a odborníci se sešli v Poslanecké sněmovně, aby diskutovali o financování evropských zdravotnických systémů. Zástupci vlád na konferenci prezentují své národní systémy pojištění. Největším společným problémem jsou peníze: rostoucí náklady na léky a financování nákladné zdravotní péče.

Zástupci Francie a Švýcarska se například shodli na tom, že se u nich ze zdravotnictví stalo výsostně politické téma. Aktuální je především v předvolebním období. Švýcarsko řeší aktuálně nadbytečný počet lůžek v nemocnicích, dokonce dočasně blokuje vznik nových lékařských praxí.

Reformní plán v Česku představil na konferenci náměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr. Plán počítá například s tím, že by se z pojišťoven staly akciové společnosti. Reformní zákon dostanou na stůl poslanci na podzim. Podle Šnajdra to bude balík celkem 6 zákonů, z toho 5 je dokončených a zbývá vypracovat zákon o univerzitách, který se kvůli sporům se školami pozdržel. Šnajdr se také vyjádřil k usnesení republikové rady zelených, která chtěla znovu otevírat problém poplatků. Poznamenal, že by si koaliční strany neměly vzájemně okopávat kotníky a vytahovat témata, na kterých se už špičky politických stran dohodly. Česká reforma se inspirovala částečně v Nizozemsku a částečně ve Švýcarsku.

Na konferenci se sešla koalice s opozicí, jedním z těch, kteří nad ní převzali záštitu, je totiž předseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny David Rath.