Německo plánuje zvýšení mýtného

Berlín - Německá vláda plánuje v příštím roce zvýšit dálniční mýtné pro nákladní automobily o více než čtvrtinu. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje z vlády. Zvýšení na průměrných 17 eurocentů (zhruba čtyři koruny) za kilometr ze současných 13,5 eurocentu by podle nich mělo přinést 800 milionů eur (více než 19 miliard korun), které by směřovaly zejména do výstavby silniční sítě.

Německo v roce 2005 zavedlo systém elektronického mýtného pro kamiony nad 12 tun. V loňském roce na mýtném vybralo 3,4 miliardy eur (zhruba 82 miliard korun), uvedla agentura Reuters.

Česká republika spustila systém elektronického mýtného pro kamiony nad 12 tun loni v lednu. Mýtné se nyní v tuzemsku vybírá na všech dálnicích a rychlostních silnicích v délce asi 1000 kilometrů a na téměř 200 kilometrech silnic první třídy.

Loni se v ČR na mýtném vybralo 5,6 miliardy korun, letos by to podle odhadů Ředitelství silnic a dálnic mohlo být o miliardu více. Zmíněné sumy ale nejsou čistým příjmem státu. Zhruba dvě miliardy je třeba zaplatit firmě Kapsch jako splátku za výstavbu systému a služby spojené s jeho provozem.