Liška: S radarem bychom chtěli počkat na nového prezidenta USA

Praha - Zelení se budou snažit posunout ratifikaci smlouvy o radaru v parlamentu až na dobu, kdy do prezidentského křesla USA usedne nový prezident. Ministr školství za zelené Ondřej Liška chce vyčkávat, protože není přesvědčen o stejné podpoře základny ve Spojených státech jak z republikánské, tak demokratické strany. Zároveň by podle něho mohly do té doby pokročit rozhovory v rámci Severoatlantické aliance.

Právě začlenění českého radaru do struktur NATO je pro zelené podmínkou, aby s jeho umístěním v naší republice souhlasili. Liška, podobně jako dříve ostatní jeho straničtí kolegové, se o vyhodnocení celé situace rozhodne, až budou zveřejněny všechny informace ve smlouvách.

Hlavní smlouva o radaru je již hotová, na dubnovém summitu NATO se na ní shodli český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho americká kolegyně Condoleezza Riceová. Ta by ji měla přijet v červenci do Prahy podepsat. Vláda by chtěla zároveň k podpisu předložit i druhou doplňkovou smlouvu (SOFA), upravující podmínky pro pobyt amerických vojsk na našem území. Její text ale stále není hotov.

Vláda už hlavní smlouvu o radarové základně požehnala, i za přispění zelených ministrů. Ondřej Liška se ale podle neoficiálních informací hlasování zdržel. Část zelených takovou podporu od „svých“ ministrů považuje za porušení stranických usnesení.