Soud začal projednávat další kauzu s Krejčířem

Praha - U Městského soudu v Praze dnes začal proces s Radovanem Krejčířem, který je obžalován z vydírání a zbavení osobní svobody. Trestní sazba je od 5 do 12 let. Miliardář, který už dlouho uniká českým soudům, je údajně zodpovědný za únos podnikatele Jakuba Konečného, kterého měl v roce 2002 na Krejčířův pokyn unést kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi.

U soudu dnes vypovídají svědci. Soudkyně zatím vyslechla zaměstnance jedné z Krejčířových společnostní, který potvrdil, že se kontroverzní podnikatel a Konečný znali a byli prý přátelé. Vypovídat by měl i podnikatel Tarek Bechara.

Mjekiqi údajně na pokyn Krejčíře Konečného spolu s dalšími muži přepadl, vyhrožoval mu zbraní a odvezl ho do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady. Druhý den měl být Konečný převezen do Krejčířovi kanceláře ve Všenorech, kde prý za přítomnosti Krejčíře musel vystavit bianco směnky a podepsat prázdné papíry a daňové doklady. Posléze Konečného pustili.

Krejčíř na sebe tímto způsobem nechal od Konečného převést nemovitosti v Dobřichovicích a Černošicích v hodnotě zhruba 35 milionů korun. Konečný ale v březnu 2005 znovu zmizel a je stále pohřešován. Podle policie už nežije.  

Mjekiqi, který už kvůli únosu stojí před Obvodním soudem pro Prahu 4, svoji vinu popírá. Přiznává, že s Krejčířem se dobře zná, ale Konečného prý nikdy neviděl. Při několika přelíčeních s Mjekiqim vystoupily jako svědkyně partnerka a milenka Konečného, které shodně potvrdily, že Konečný označil jako svého únosce právě Krejčíře. Oba muži byli přitom velmi dobří známí, jedna z žen dokonce po Konečného zmizení Krejčířovi volala, aby se zeptala, zda o podnikateli neví.

Korupce

Konečný je spolumajitelem zkrachovalé finanční společnosti K. P. Edwards, o které Krejčíř v rozsáhlém rozhovoru pro Mladou frontu Dnes dříve řekl, že si ve firmě vysoce postavení policisté nechávali zhodnocovat úplatky.

Krejčíř dále uvedl, že přes Konečného půjčil sociální demokracii 60 milionů korun a že má k dispozici originál směnky. Policie ale krátce poté zveřejnila notářsky ověřené čestné prohlášení Krejčíře z června 2002, podle něhož Konečný nic nedluží. Směnky dokazující dluh ČSSD Krejčíř nezveřejnil.

Propletenec kontroverzních podnikatelů

Proces taské ukázal, jak jsou cesty kontroverzních českých podnikatelů úzce propletené. Například areál Vystrkov u Orlické přehrady, kde prý měli Krejčíř a Konečný pronajaté apartmány a kde měli únosci Konečného vydírat, patřil Petru Šebestovi. Ten byl v září 2003 ve svém areálu zastřelen, zároveň se znal s dalším zastřeleným podnikatelem Františkem Mrázkem, s nímž se na počátku 90. let dopouštěl úvěrových podvodů s nemovitostmi.

Rekreační areál ale měl Šebesta získat pomocí Miroslova Provoda, který byl zase společně s Tomášem Pitrem v roce 2006 odsouzen za daňové delikty. Šebesta a Provod jsou pak navíc spojování s podnikatelem Jaroslavem Starkou, který je společně s Becharou vyšetřován kvůli únosu Krejčířova otce.