Kvůli údajné provizi za nákup tatrovek pro armádu nikdo stíhán nebude

Praha - Za podezřelou provizní smlouvu, která provázela miliardový kontrakt na nákup nákladních aut Tatra pro českou armádu, nikdo potrestaný nebude. Policie případ odložila. Provizi 27 milionů měl přislíbenu bývalý voják a spolužák exministra obrany Miroslava Kostelky Pavel Stošek, když vláda o nákupu nových vozidel pro armádu rozhodne bez výběrového řízení. Nedávno se ukázalo, že ministerstvo o existenci smlouvy mezi Stoškem a kopřivnickou firmou vědělo už před rokem. Informaci ale zatajilo před poslanci i protikorupční policí.

„Vzhledem k tomu, že probíhalo vyšetřování, ministryně obrany ani jiný představitel resortu o tom nemohl v té době nic říct,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Andrej Čírtek. Podnět k vyšetřování dalo protikorupční policii vojenské zpravodajství. V dokumentu se píše: „Realizace projektu Přezbrojení AČR automobily terénními středními … je spojena s nestandardními postupy, které zakládají důvodné podezření z korupčního jednání.“

Policie ale informace o vojenského zpravodajství jako závažné nevyhodnotila a prověřování případu v březnu 2007 odložila. Konkrétní fakta, které měla armádní tajná služba k dispozici, známé nejsou. Jasné není ani, zda byla provize skutečně vyplacena.

Případ nedávno znovu otevřela protikorupční policie. Trestní řízení proti konkrétní osobě ale nevede. „Zatím jsme na základě informací, které jsme získali, neshledali, že by během tady této smlouvy a následnému nákupu vozidel mělo dojít k nějaké nestandardní operaci,“ mluvčí protikorupčního útvaru Policie ČR Roman Skřepek. Podle ministerstva obrany je právě policie povolána k tomu, aby hodnotila, zda v tomto případě byl spáchán trestný čin, nebo ne.

Problémový tendr na tatrovky

Při zadávání zakázky v roce 2006 nezvítězila Tatra ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo. Dohodu podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý. Dodávky vozů Tatra jsou jedním z největších kontraktů české armády - zaplatit by za ně měla 2,6 miliardy korun. Zatím převzala 121 z více než 550 objednaných vozů.

V květnu 2008 jejich přebírání zastavila, kvůli závadě. Čtrnáct převzatých vozidel dostalo chybné těsnění, do kabin tak zatékala při dešti voda. Dodavatelská společnost přislíbila, že závadu v nejbližší době opraví a zkontroluje i ostatní vozy. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek před pár dny rozhodl, že vojsko bude tatrovky znovu odebírat.

Termín dodávky se ale i tak proti původnímu termínu značně posunul. První vozidla měla armáda původně obdržet v listopadu. Kvůli nesrovnalostem, které se objevily během testů, se ale dodávka automobilů posunula až na konec března. Tatře za zpoždění dodávky hrozí vysoká pokuta.

Nákladní vůz tatra
Zdroj: ČT24