Nákup Pandurů je opět o krok dál - v úterý konečně začnou testy

Praha - Ministerstvo obrany podepsalo dnes se zástupci rakouské firmy Steyr dohodu o provedení zkoušek obrněných transportérů. Zkoušky Pandurů pro českou armádu začnou v úterý příští týden. Trvat budou několik týdnů, uvedl náměstek ministryně obrany Martin Barták. Na starosti je bude mít šternberský vojenský opravárenský podnik.

Na podobě zkoušek se ministerstvo dlouho nemohlo dohodnout, což vedlo i k odsunutí původního květnového termínu. Barták dříve připustil, že paralelně s testováním budou obě strany pracovat na případném novém kontraktu.

I když budou současně s testy zahájena jednání o nákupu vozidel, rakouská zbrojovka Steyr je ještě letos dodat zřejmě nestihne. Nasvědčuje tomu i přesun šesti miliard korun, které má armáda k dispozici na nákup transportérů, do rozpočtu na rok 2009.

V souvislosti s neustálým odkládáním dodávky vyjádřili někteří politici obavy, aby opětovně nedošlo ke zrušení spolupráce s rakouskou zbrojovkou. Smlouvu s ní vypověděl Topolánkův kabinet v prosinci 2007 kvůli nedodržení smluvních závazků. Na začátku roku 2008 pak dal Steyru druhou šanci.