Vojenská nemocnice si 70 let od založení připomíná naučnou publikací

Praha - Ústřední vojenská nemocnice ve Střešovicích si letos připomíná 70 let od svého založení. Při této příležitosti vychází pod názvem Příběh nemocnice i publikace z pera Josefa Gajdy, která mapuje dějiny tohoto zdravotnického ústavu. Knihu dnes pokřtil bývalý český prezident Václav Havel.

Střešovická vojenská nemocnice se začala stavět v roce 1936, v srpnu o dva roky později se už otevřela prvním pacientům. Od konce druhé světové války patří mezi přední zdravotnická zařízení v republice. „V roce 1959 zde byla založena první neurochirurgická klinika v ČSR a obecně v Evropě,“ připomněl ředitel nemocnice Štefan Brunclík.

Největší rozvoj začal až po roce 1989, za svého úřadu se zde léčil i bývalý český prezident Václav Havel. „Zdravím tuto nemocnici jako její bývalý symbolický nadřízený a především jako její bývalý pacient,“ řekl Havel na křestu knihy, která k výročí výstavby vychází a celou historii bohatě shrnuje.

Autor Josef Gajda na Příběhu nemocnice pracoval téměř rok. Obsah publikace shrnul následovně: „Jsou tam samozřejmě i lidé, kteří tam pracovali, v každém oddělení je i část historická, kde je napsáno, jak se kdo zapsal do historie toho oddělení.“ 

V době založení prošlo nemocnicí ročně okolo sto padesáti tisíc pacientů ročně. Během sedmdesáti let se jejich počet zvýšil až na jeden milion ročně. V budoucnu by v nemocnici mělo vzniknout evropské neurochirurgické centrum, které by pečovalo o pacienty s nádory mozku a míchy.