Sněmovna jednala o zrušení poplatků nejen pro novorozence, rozhodne za týden

Praha - Poslanci ve středu propustili prvním čtením k dalšímu projednávání koaliční návrh na zrušení plateb za pobyt novorozenců v porodnici. Dnes v rámci takzvaného druhého čtení navrhovali změny v původní předloze. O novele, do které chce koalice zahrnout i osvobození od poplatků pro dárce orgánů a lidi se soudně nařízenou léčbou, bude sněmovna rozhodovat příští středu. Pokud budou koaliční poslanci držet při sobě, mohli by získat většinu. Naopak "poplatkový" návrh Davida Ratha (ČSSD), který byl dnes také předložen, zřejmě příliš šancí nemá.

Koalice bude držet při sobě, opozice se drobí

V návrhu, kterým stínový ministr zdravotnictví chce konkurovat koalici, požaduje zrušení poplatků pro děti do 18 let, starobní a invalidní důchodce a také pro sociálně slabé občany. Druhá opoziční strana - komunisté - by poplatky nejraději zrušili úplně. Jsou si ale vědomi toho, že taková změna nemůže ve sněmovně projít. Ruku se chystají zvednout pro oba návrhy.

V koaličních řadách neměl návrh místopředsedkyně lidoveckých poslanců Michaely Šojdrové ještě nedávno stoprocentní podporu. „Nevyzpytatelní“ koaliční poslanci Ludvík Hovorka, Olga Zubová a Věra Jakubková chtěli od ministra zdravotnictví záruku, že nebudou privatizovány fakultní nemocnice i nefakultní zdravotnická zařízení řízená státem. Slib, že se tak nestane, zřejmě povede k tomu, že koalici příští středu podpoří. „Budeme držet koaliční dohodu, předpokládám, že stejné to bude u ODS a zelených,“ odhaduje Šojdrová.

Od poplatků nechce Šojdrová osvobodit jen novorozence

Dnes v rámci druhého čtení předložila lidovecká místopředsedkyně i ustanovení, podle kterého by poplatky neměli platit i lidé umístění k výkonu ústavní výchovy v domovech pro postižené. Šlo by o rozšíření současného zákona, kde taková výjimka platí jen pro klienty dětských domovů a zařízení ústavní nebo ochranné výchovy. Osvobození žádá také pro dárce orgánů.

Šojdrová by také chtěla zavést pokuty pro zdravotní zařízení, která opakovaně vybrala poplatek v rozporu se zákonem. Pokud by se něco takového stalo vícekrát, mohla by s nimi pojišťovna rozvázat smlouvu.

Od ledna 2009 pak chce koalice zbavit povinnosti placení i děti do šesti let a u dětí do 15 let snížit pětitisícový limit pro vracení plateb od pojišťoven na tři tisíce.

Průzkum dává za pravdu spíš ministerstvu - poplatky nezatěžují sedm z deseti Čechů

Regulační poplatky hradí pacienti od ledna 2008. Za návštěvu u lékaře a i v lékárnách za každou položku na receptu platí 30 korun. Pobyt v nemocnici přijde na 60 korun denně, ošetření na pohotovosti pak na 90 korun.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že poplatky byly dobrým krokem a svou regulační funkci plní velmi dobře. Ubylo údajně zbytečných návštěv ordinací i nákupů léků. Na výtky opozice, že zavedení plateb ztěžuje život sociálně slabým občanům, argumentuje tím, že skutečně potřebné ochrání pětitisícový limit. Po jeho překročení pojišťovny platby klientům vrací.

Podle červnového průzkumu společnosti Westminster nezatížilo zavedení poplatků výrazně rodinný rozpočet 70 procent Čechů. Jako finanční zátěž je vnímá 28,6 procenta lidí, nicméně s tím, aby některé skupiny obyvatel v ordinacích neplatily vůbec, souhlasí velká většina (91 procent).

Čekárna v Ústecké poliklinice
Zdroj: ČT24