V Česku je devátý nejvyšší počet nebezpečných internetových stránek

Praha - Česko obsadilo deváté místo v jednom z méně lichotivých světových žebříčků - počtu nebezpečných internetových stránek. Nejvíce webů, které mohou člověka připravit o peníze a osobní údaje nebo mu zavirovat počítač, je na serverech ve Spojených státech, Číně a Rusku. Českých nebezpečných webů je 0,9 % světového počtu. To je podle odborníků hodně, ale ve srovnání s prvními třemi státy není jejich počet příliš vysoký.

Statistika nepovažuje za škodlivé stránky pouze takové, které dokáží poškodit počítač nebo z něj ukrást údaje, nýbrž také ty s protizákonným obsahem. „Může to být obsah rasistický, násilný, dětská pornografie,“ přibližuje Pavel Vichtera, koordinátor projektu Safenet.cz.

Nejčastěji se ale hovoří o webech, pomocí kterých hackeři získávají cizí osobní údaje. Často se k nim dostávají nápodobou stránek velkých společností, kam návštěvníci sami sdělí svá data.

Podvodný web je možné vyrobit během dvaceti minut. Hackeři potom se získanými informacemi obchodují. „Existují portály a služby, kde prodávají data, která nashromáždí. Můžete si koupit identitu, kreditní kartu, účet, se kterým můžete disponovat na internetu,“ uvádí Petr Hněvkovský ze společnosti S&T.

Zatímco v posledních letech roste počet nebezpečných webů, suma zavirovaných e-mailů se naopak snižuje. Uživatel internetu je tak nyní ohroženější při surfování než při vyřizování elektronické korespondence.