Chystaná stávka zkomplikuje dopravu v mnoha městech České republiky

Praha - Chystaná stávka odborů zkomplikuje dopravu v mnoha městech České republiky. Někde odboráři již stávku ohlásili. U některých měst není jasné, zda se jejich městská hromadná doprava zastaví a některé dopravní podniky už slíbily, že stávka běžný provoz nijak neohrozí.

V Ostravě se na hodinu zastaví autobusy a trolejbusy, podle vedení dopravního podniku však budou jezdit některé tramvaje. Městská doprava bude stát také v Opavě a v Plzni. Vedení podniku dnes ovšem v regionálním tisku slíbilo zavedení náhradní autobusové dopravy, což by ale odbory považovaly za „stávkokazectví“. Na hodinu se zastaví i doprava v Brně.

Odboráři ústeckého dopravního podniku zastaví trolejbusy a autobusy jen krátce od 13:00 do 13:10. Zaměstnanci Dopravního podniku města Pardubic se k akci odborů připojí, městská doprava však mimo provoz nezůstane. Bez omezení by měla fungovat doprava i v nedalekém Hradci Králové.

Hromadná doprava v Olomouci se v úterý nezastaví. „Vzhledem k dalšímu vyjednávání se zástupci odborů se mění průběh stávky. Zaměstnanci se připojí ke stávce symbolicky označením vozidel,“ sdělila mluvčí dopravního podniku Magdaléna Kopřivová.

Městské hromadné dopravy v Českých Budějovicích se stávka zřejmě také nedotkne. „Odborová organizace se ke stávce nepřipojí, to znamená, že budeme fungovat standardně. Detailnější informace, jestli se k tomu někteří připojí neformálně, nemám,“ uvedl ředitel českobudějovického dopravního podniku Daniel Jírovec.

Zda se doprava na hodinu zastaví ve Zlínském kraji , není zatím jasné. Odboráři s vedením firem prý stále vyjednávají. Podle dostupných informací se například zřejmě nezastaví městská hromadná doprava mezi Zlínem a Otrokovicemi. Přesnou podobu stávky však odboráři Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice zveřejní až v pátek odpoledne.

O tom, zda se v době stávky zastaví také železnice, rozhodnou odborové centrály v pondělí dopoledne. Zatímco předáci největší odborové centrály na železnici s účastí ve stávce ještě váhají, Federace strojvůdců je protestu nakloněna.

Vydáno pod