Praha uvolní půl miliardy na stavbu tramvajové tratě do Radlic

Praha - Pražský magistrát poskytne 448,3 milionu korun na stavbu tramvajové trati do Radlic. Prostředky na vybudování tratě získá Dopravní podnik hlavního města Prahy z fondů Evropské unie, po jejich obdržení peníze městu vrátí. Poskytnutí dotace schválili pražští radní.

Trať přispěje ke zkvalitnění dopravní obsluhy Smíchova a Radlic. Projekt se skládá z prodloužení tramvajové trati do Radlic včetně smyčky a rekonstrukce současné trati od křižovatky s Křížovou.

Předfinancování bylo možné více způsoby. Jednou z možností by bylo, aby stavbu zaplatil sám dopravní podnik, ten by ovšem takovou částku jen obtížně zajistil z vlastních zdrojů. Další variantou by byla půjčka od banky, úroky by v takovém případě mohly být až 23 milionů korun ročně.

Podle radního Radovana Šteinera (ODS) sice není trať zásadní z hlediska její délky, ale má velký dopravní význam. Tramvaje už nebudou při otáčení couvat a omezovat provoz, náhradní autobusová doprava bude moci vyjíždět z metra Radlická místo z Anděla. Tramvajové soupravy by měly začít jezdit ke stanici metra Radlická přes novou zastávku Radlická škola v prosinci.