V Praze se konala pieta za generála Heliodora Píku

Praha - Před padesáti devíti lety komunisté nezákonně popravili generála Heliodora Píku, šlo o jednu z prvních justičních vražd komunistického režimu po převratu v roce 1948. Před Generálním štábem Armády České republiky v Praze probíhá pietní vzpomínka.

Vzpomínkový akt začal kolem desáté hodiny za znění české a slovenské státní hymny, poté proběhlo kladení věnců. Akce se zúčastnili představitelé Konfederace politických vězňů, členové Československého svazu legionářského a představitelé armády. Ti všichni si přišli připomenout památku generála Heliodora Píky, který byl ve vykonstruovaném procesu obviněn z vlastizrady a odsouzen k trestu smrti. „Ta vzpomínka je tak živá, jako by to bylo včera. Táta byl vyrovnaný, smířený se svým osudem. S vědomím, že je zcela nevinný,“ vzpomíná syn Milan Píka.

Heliodor Píka byl významným generálem československých legií a také významný diplomat. V průběhu druhé světové války působil jako náčelník československých vojáků v Sovětském svazu. Po válce se Píka vrátil do vlasti, obdržel dvě vysoká státní sovětská vyznamenání a stal se náměstkem generálního štábu československé armády.

Po únorovém puči byl ale obviněn, že Britům předal tajné informace o bezpečnosti Československa, následně byl odsouzen k trestu smrti a ve věznici na Borech oběšen. „„Poslední noc jsem slíbil svému otci, že až přijde vhodná doba, očistím jeho jméno. Tomu slibu jsem dostál,“ zakončil Píka.

Vydáno pod