Jedno pivo si řidiči před jízdou dopřejí v Rusku

Moskva - Od 1. července se motoristé v Rusku budou moci před jízdou osvěžit sklenicí piva. Jak uvedla agentura AFP, policie bude při kontrole tolerovat 0,15 promile alkoholu v dechu či 0,3 promile při krevním testu.

V Rusku, proslulém náklonností svých obyvatel k lihovinám, zejména vodce, až dosud oficiálně platila nulová tolerance k alkoholu za volantem. Země rovněž vede světový žebříček v nehodovosti poměrem 12 nehod na 10 000 vozidel.

Chystaná změna se už projevila větším výskytem reklamy na zařízení, umožňující změřit si hladinu alkoholu.

Nový práh podle listu Kommersant umožní průměrnému motoristovi vypít si jedno pivo i těsně před usednutím za volant.

V Evropě naposledy Chorvatsko rozšířilo řady zemí, které tolerují u řidičů malý obsah alkoholu v krvi - do 0,5 promile. Stejný limit platí podle Ústředního automotoklubu (ÚAMK) například v Itálii, Belgii, Dánsku, Finsku, Německu či Španělsku. Naopak přísnější jsou především země ve střední a východní Evropě: nulový limit alkoholu platí pro řidiče v Polsku, Maďarsku, na Slovensku a také v České republice.

Německo chystá od začátku příštího roku zvýšení maximální pokuty na 3 000 eur, tedy dvojnásobek nynějšího stavu. V Itálii byl dokonce v květnu vedle vysokých pokut a zabavení řidičského průkazu zaveden i drastický trest při překročení hranice 1,5 promile - zabavení automobilu. Francie zase sází na to, aby hříšníci museli povinně vybavit své vozy zařízením, které zabrání nastartování v případě, že řidič požil alkohol.